Volvo och Uber i nytt samarbete

Framtidens Uber-bilar ska vara Volvos.
Det kan bli resultatet av ett nytt samarbete mellan biltillverkaren och samåknings/taxi-tjänsten.

– Vi är stolta över att Uber valde oss. Samarbetet placerar Volvo mitt i den pågående teknikrevolutionen, säger Håkan Samuelsson, vd på Volvo Cars.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på FacebookHar du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla här

Det är i ett pressmeddelande som de båda företagen avslöjar den nya alliansen.

Syftet med samarbetet är att utveckla nästa generations av självkörande bilar och avtalet som nu tecknats rör en ”basbil”.

Basbilen utvecklas på Volvos SPA-plattform (samma som XC90. S/V90) och kommer att utgöra grunden och utifrån den ska man sedan kunna hänga på olika sorters självkörande teknik. Basbilarna ska tillverkas av Volvo och sedan köper Uber dem.
De båda företagen kommer till en början peta in 300 miljoner dollar i projektet.

– Volvo är en av de mest progressiva och moderna biltillverkaren i världen. Vi är världsledande när det gäller utvecklingen av aktiv bilsäkerhet och på utvecklingen av tekniken för självkörande bilar och har en oöverträffad trovärdighet när det handlar om säkerhet.

”Volvo bäst i klassen”

Samarbetet är ett stort och viktigt steg för Volvo och visar att man likt övriga biltillverkare ser över hela sin mobilitetslösning. Att få då en stor spelare som Uber med på sitt lag är ett stort plus.

Uber å sin sida får en bra partner med modern teknik som lätt går att bygga vidare på.

– Över en miljon människor dör i bilolyckor varje år. Dessa tragiska omständigheter kan självkörande bilteknologi hjälpa till att lösa, men vi kan inte göra det själva. Det är därför som vårt partnerskap med en fantastisk tillverkare som Volvo är så viktigt. Volvo är ledande på bilutveckling och bäst-i-klassen när det gäller säkerhet. Genom att kombinera Ubers kompetens med Volvos kommer vi att nå framtiden snabbare, tillsammans, säger Travis Kalanick, Ubers vd i ett pressmeddelande.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN