Förbjudet köra bil med mobil i handen

Det blir snart förbjudet att hålla på med mobilen samtidigt som man kör. Arkivbild.
Det blir snart förbjudet att hålla på med mobilen samtidigt som man kör. Arkivbild.

Från 1 februari 2018, blir det förbjudet att köra bil med mobiltelefon i handen.
Regeringen skärper bestämmelserna.
– Vi gör en ändring i trafikförordningen om hur mobiltelefoner får användas av föraren vid färd, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Nya regler från 1:a februari, 2018, innebär att du som sitter bakom ratten förbjuds att prata i telefon, rattsurfa eller skicka sms:a utan handsfree. Det blir olagligt att ha mobiltelefon i handen när du kör bil efter ändring i trafikförordningen.

Liberala regler

– Förenklat kan man säga att vi ser till att man har händerna på ratten. Vi kan inte ha en ordning med en handhållen mobiltelefon, jag tror att de flesta förstår att det försvårar uppmärksamheten i trafiken, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth till Sveriges Radio.

Sverige har en förhållandevis liberal lagstiftning när det gäller användning av mobilen i samband med bilkörning. Betydligt tuffare regler gäller i många länder.

Enklare för polisen

Idag är det förbjudet att hantera mobilen så att det ”menligt inverkar på körningen”, som det heter i lagen sedan 2013. Nu går regeringen ett steg längre och det finns stort stöd i riksdagen.

Blir förbjudet att tala i mobilen, skicka sms eller uppdatera dina sociala medier med telefonen i handen. Det innebär samtidigt att det blir betydligt enklare för polisen att se till att förbudet också efterlevs.

Talande siffror

Det är slut på rattsurfandet. Inte mindre än 47 procent av alla förare erkänner att de vid enstaka tillfällen använder mobiltelefonen samtidigt som de kör, enligt en undersökning som bildelskedjan Mekonomen gjort tillsammans med opinionsinstitutet Kantar Sifo. Fem procent säger att de dagligen använder mobilen i samband med bilkörning och 15 procent medger att de i bilkön använder mobilen.

Bara var femte förare – 22 procent – lovar och svär att de aldrig har gjort det.

Publisert:

LÄS VIDARE