Snart slår nya fordonsskatten till

Publicerad:
Uppdaterad:
Många nya bilar för höjd skatt efter 1 juli.
Foto: Thinkstock
Många nya bilar för höjd skatt efter 1 juli.

Bilar

Det drar ihop sig för alla som går i bilköpartankar.
1 juli träder nya bonus malus i kraft – något som ger kraftigt höjd fordonsskatt för många nya bilar.

Den nya fordonsskatten har ett överordnat syfte – att få oss att köpa bilar med lägre utsläpp. Vid köp av nya bilar med låga eller inga koldioxidutsläpp får du bonus, medan nya bilar med högre utsläpp straffas med höjd skatt de första tre åren, malus.

För många populära modeller kan det handla om flera tusen kronor i höjd skatt per år. Å andra sidan ligger maxbonusbeloppet på 60 000 kronor för bilar med nollutsläpp.

Kan undvikas

Bonus malus börjar att gälla 1 juli, och för dig som planerar att köpa bil i dagarna kan det vara värt att tänka till. Om du har siktet inställt på en modell som får höjd fordonsskatt, kan du undvika skattesmällen om du ser till att få den levererad och registrerad före den 1 juli.

– Man ska inte ta några förhastade beslut. Om du tänkt vänta ett halvår med att byta bil tycker jag inte att bonus malus ska påverka. Men om du ändå tänkt köpa ny bil kan det vara värt att kolla över landet och köpa bilen på en plats där de hinner leverera den i tid, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännen.

Det är också viktigt att få leveransdatumet inskrivet i avtalet, påpekar han, ifall bilen skulle bli försenad.

– Det räcker inte med att säljaren är schysst och lovar det muntligt.

Brytpunkten för när skatten höjs ligger på 95 gram koldioxid per kilometer. Om bilen ligger därikring eller strax över blir plånbokseffekten marginell.

– Om bilen släpper ut 100 eller 105 gram koldioxid behöver det inte kosta jättemycket. Det kanske handlar om några hundralappar per år, säger Carl-Erik Stjernvall.

Fixa bonusen

Om du istället sneglar mot det mer miljövänliga segmentet finns all anledning att vila på hanen. Eller åtminstone se till att bilen inte registreras innan 1 juli. Annars får du inte ta del av den nya bonusen.

– Du kan köpa bilen i dag, men se till att få det inskrivet i avtalet att den levereras efter 1 juli, säger Carl-Erik Stjernvall.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL