Äntligen på väg

presenteras av

Beslutet: Då måste ditt hus ha laddstolpe för elbil

Elbilssvepet: Veckans hetaste elbilsnyheter

Jay Leno testar den nya Tesla-pickupen, nya krav på laddstolpar och coronaprissänkning på Tesla-bilar i USA. 

Det är några av de största nyheterna kring elbilar den senaste tiden.

Det har varit både stort intresse och många frågor kring Teslas kommande projekt – Tesla Cybertruck.

Nu har det kommit lite mer information, tack vare att tv-stjärnan och motorfantasten Jay Leno fått provköra ett utställningsexemplar av Teslas pickup i sitt program Jay Leno’s Garage.

– Det känns mer eller mindre som vilken annan Tesla som helst. Du får upp farten direkt, säger han när han långsamt kör iväg bilen med Elon Musk i passagerarsätet. 

Elon Musk satt bredvid när Jay leno testade Tesla Cybertruck.
Elon Musk satt bredvid när Jay leno testade Tesla Cybertruck.

Bilen har inte börjat produceras ännu, och enligt rapporterna kommer den inte finnas på marknaden förrän i i slutet av 2021, till en början då i USA. Den ska tillverkas i tre olika varianter, där den starkaste kan dra iväg bilen från 0 till hundra på 2,9 sekunder. Utifrån ser den ut som någon som kunnat trafikera månen, omgärdad av stål. Invändigt kallar Tesla själva det för ett valv. Med stora fönsterrutor överallt ser det snarare ut som att föraren sitter inne i ett växthus. Glaset är specialframtaget och ska vara superstarkt. I programmet ifrågasätter Jay Leno varför man ska ha en bil med ”skottsäkert glas”.

– För att det är badass? Det är supercoolt. Skulle du inte vilja ha en skottsäker bil, svarar Elon Musk. 

Enligt de första rapporterna från Tesla kommer priset i USA att ligga på mellan 39 000 dollar och 69 000 dollar beroende på motorstyrkan. 

Enligt rapporterna ska ägarna också kunna lägga till bland annat en camper ovanpå bilen där man kan sova under campingsemestern, liksom ett popup-kök. 

Från och med den här veckan gäller nya regler för nybyggen av bostäder och parkeringar, främst riktat mot bostads- och hyresrätter. När nya bostäder byggs, eller vid större renoveringar med mer än tio parkeringsplatser, så måste det numera dras fram laddningsinfrastruktur till varje plats. 

Detta för att underlätta för laddning av elbil och stimulera elbilsmarknaden, skriver sajten Alltomelbil.se.

Det var i februari i år som regeringen fattade beslut om de nya reglerna, som trädde i kraft nu i veckan.

De gäller inte för villaägare eller för nya villabyggen. Däremot så måste nya eller renoverade parkeringsplatser som hör till kontor eller parkeringsplatser ha laddinfrastruktur till var femte plats, och minst en laddstolpe måste installeras direkt. 

Den franska regeringen gör allt för att rädda bilindustrin under Coronapandemin. Nu pumpar man in drygt 90 miljarder kronor i ett räddningspaket – där en stor del kommer gå till elbilsdelen.

– Jag vill att Frankrike blir världens största producent av elbilar, säger Emmanuel Macron.

Den franske presidenten uppmanade bilindustrin att åter börja både tillverka och utveckla sina bilar i hemlandet Frankrike.

Precis som i Sverige utgår det från och med nästa vecka en bonus till elbilsköpare, i Frankrike ligger den på 7 000 euro fram till den 31 december i år, eller fram tills 200 000 elbilar har sålts. 

Tvärtemot Sverige så finns det dock en prisgräns för att bonusen ska gälla, elbilen får inte kosta mer än 45 000 euro.

Automotive News Europe rapporterar att bonus även utgår till köpare av laddhybrider. Så länge de har en räckvidd på minst 50 kilometer och inte kostar mer än 50 000 euro så får köparen en bonus på 2 000 euro. 

Publisert:

LÄS VIDARE