Toyota Supra kommer tillbaka – med BMW

Toyota ska återuppliva den klassiska sportbilen Supra.

Nu avslöjas mer uppgifter som det hemlighetsfyllda projektet – som görs tillsammans med BMW.

De bygger nämligen en ny Z4 – med mittmotor.

Redan 2012 avslöjade BMW och Toyota att de gemensamt utvecklar en framtida sportbil. Avslöjat är att den får en mittmonterad motor, fyrhjulsdrift och en hybriddrivlina.

Nu verkar den japansk-tyska unionen stakat fram varsin slutgiltig produkt – som inte ska konkurrera med varandra, enligt brittiska Autocar. Till dem säger Toyotas vice vd i Europa Karl Schlicht att de nu arbetat fram en plattform som båda företagen kan använda sig av.

– Bilarna i sig behöver inte positioneras på samma sätt. Plattformen kan yngla av sig i två positioneringar, säger han.

– Konceptet funkar, plattformen kan leverera och nu har vi två stolta grupper av ingenjörer. En tysk grupp och en japansk som var och en kämpar och argumenterar för deras sak.

För ett år sedan visade Toyota upp sin konceptbil FT-1, på bild ovan, på bilsalongen i Detroit som sägs vara en första hint av vad som komma skall.

Kombinerar Toyotas hybridteknik

För Toyotas del handlar det om en bil som hamnar ovanför nuvarande GT86 i hierarkin. Större och kraftfullare – och mest troligt med det legendariska namnet Toyota Supra. En bensinmotor från BMW kombineras med elektriska motorer vars energi kommer från superkondensatorer, uppger Autocar.

Det innebär att man kombinerar Toyotas mångåriga erfarenhet av hybrider tillsammans med BMW:s prisbelönta motorer.

BMW bygger Z4

Var och när bilen ska byggas är inte uttalat, och Toyota-chefen menar att det inte heller är bestämt.

– En del av nästa fas är att bestämma vem som bygger bilen – vilket företaget och i vilket land. Vi behöver ta reda på vilka marknaderna är och de största marknaderna är desamma för båda företagen, säger Karl till Autocar.

För när Toyota ska använda plattformen till att bygga en Supra tänker BMW nämligen skapa nästa generation av sportcabrioleten Z4.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN