Parkera bilen – och få betalt

avErik Gustafsson

1 av 5 | Foto: FOTO: AP
En arg dam protesterar mot utökning av trängelskatt-området i London. Bilden är från 2007.

I Milano, Italien får bilister betalt för att låta bilen stå över dagen.

Samtidigt vill Paris förbjuda dieselbilar, atenare får bara köra varannan dag och London-bor tvingas betala nästan 135 kronor om dagen.

Det blir allt dyrare att köra bil – i hela världen.

I ett försök att minska trafikträngseln och förbättra luften i Milano erbjuds stadens trafikanter pengar – mot att de låter bilen stå mellan halv åtta på morgonen och kvällen.

Att bilen verkligen står parkerad övervakas genom en ”svart låda” som installeras i bilen och håller koll på eventuella aktiviteter.

Ersättningen är däremot blygsam, 1,5 euro erbjuds per dag, motsvarande 14 kronor, vilket är vad en enkelresa i Milanos kollektivtrafik kostar.

Många städer vill begränsa bilismen

Tilltaget i Milano är det senaste i raden av större städer som vill minska bilismen och förbättra luftkvaliteten. I Frankrike ångrar man sina dieselbilar och man vill redan nästa år höja avgifterna för dieselbilar med förhoppningen att i längden förbjuda dem. Greklandsregistrerade bilar i Aten får enbart köras varannan dag och i London, Storbritannien kostar det 135 kronor i trängselavgifter att köra i innerstaden.

Höjda avgifter i Sverige

Även i Sverige blir det allt dyrare. Redan i januari höjs trängselavgiften i Göteborg med några kronor. En passage kommer där att kosta som mest 22 kronor. Från och med 1 januari 2016 kommer avgiften också att höjas i Stockholm till 35 kronor som dyraste passage,, samtidigt som avgiften också införs på Essingeleden.

Vad skulle få dig att ställa bilen? Första i omröstningen nedan!