Avslöjad: Så blir nya BMW X5

MOTOR

Första bilderna på nya stadsjeepen

1 av 7 | Foto: Foto: Lehmann Photo-Syndication

Det är kamp mellan de stora stadsjeeparna.

Här är bilderna som avslöjar nästa BMW X5 som kommer nästa år, nästan ett år före nästa Volvo XC90 - den modell som verkligen utmanar X5 om köparna.

XC90 fyller tio år i år. Utan större förändringar har svensken levt ett långt och framgångsrikt liv. Under samma tid har BMW X5 redan ömsat skinn en gång. Och nu är det snart dags igen. Ett år före nästa XC90, som är planerad att komma 2014.

Den här gången ser det ut som att BMW tar ut svängarna lite mer än tidigare. Förändringarna mellan första generationen, som kom 1999, och generation två, som presenterades 2006, var väldigt små. Nästan så att den senaste X5:an snarare var att betraktas som en facelift på föregångaren. Men BMW hade redan ett vinnande koncept. Deras kunder ville ha den precis som den var.

Växtvärk

Redan från början var X5 en stor bil. Nuvarande X5 är snäppet större än Volvo XC90, men trots det låter BMW efterträdaren växa ännu mer. Detta för att distansera nya X5 från lillebror X3 som också vuxit betänkligt och idag inte är mycket mindre än X5. Dessutom har ju BMW:s stadsjeepsfamilj bara ökat i antal, från lilla X1 till märkliga sportjeepen X6. Dessutom är en mindre version av X6 på gång, BMW har bekräftat en mindre sportjeep som ska heta X4. Därför måste X5 utmärka sig och det gör den genom att växa, framför allt på längden.

Hybriddrift

Med de ökade måtten kommer sannolikt nästa X5 att erbjuda en ordentlig tredje stolsrad, det som har utmärkt Volvo XC90 sedan starten. Att Volvo har gått att göra sjusitsig har gjort den populär, framför allt i USA.

En annan trend är hybriddrift, även om bilen som avslöjas på spionbilderna här drivs av en V8 kommer nya X5 sannolikt att komma med hybriddrift.

Prognosen för XC90 är att den kommer 2014, med lite kantigare och mer funktionella former än XC60 (Volvos mest sålda modell i dag), med laddhybrid som tillval.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar