”Ville aldrig att Saab skulle överleva”

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Antonov-lägret till våldsam attack mot svenska regeringen

”LEDER EN KONSPIRATION”  Lars Carlström, svensk representant för Saabs inofficiella storägare Vladimir Antonov, går rakt på sak när Aftonbladet träffar honom. ”Regeringen hoppades att Saab skulle gå i konkurs den 25 april, att man inte skulle klara löneutbetalningarna”. Han säger också att regeringen har en dold agenda och leder en konspiration mot Antonov.
Foto: LASSE ALLARD
”LEDER EN KONSPIRATION” Lars Carlström, svensk representant för Saabs inofficiella storägare Vladimir Antonov, går rakt på sak när Aftonbladet träffar honom. ”Regeringen hoppades att Saab skulle gå i konkurs den 25 april, att man inte skulle klara löneutbetalningarna”. Han säger också att regeringen har en dold agenda och leder en konspiration mot Antonov.

Regeringen har en dold agenda – Saab ska utplånas före nästa val.

Det påstår Vladimir Antonovs svenske representant Lars Carlström i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

Han säger också att Anders Borg, Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson har fabricerat anklagelser mot Antonov:

– Det är dags att allmänheten får reda på spelet bakom Saab-affären.

Det är söndag eftermiddag när vi träffas på Skeppsholmen mitt i Stockholm. Lars Carlström, talesman för Saabs inofficiella storägare Vladimir Antonov, är på krigsstigen.

”Hoppas på konkursen”

Och han går rakt på sak:

– Regeringen hoppades att Saab skulle gå i konkurs den 25 april, att man inte skulle klara löneutbetalningarna. Nu hoppas de att konkursen kommer vid nästa löneutbetalning.

Lars Carlström säger att regeringen har en dold agenda:

– De har aldrig haft en tanke på att låta Saab överleva. Vi som jobbar för Saab har aldrig sagt något om saken, för att inte göra saken ännu värre. Men nu är det dags att allmänheten får veta.

När holländska Spyker köpte Saab i januari 2010 tvingades Vladimir Antonov kliva av som ägare för att affären skulle gå igenom.

Maffiakopplingar

Nu är den stenrike affärsmannen på banan igen och vill bli storägare i Saab. Riksgäldens utredning friade honom nyligen från anklagelserna om maffiakopplingar – men nu anklagar Lars Carlström regeringen för att leda en konspiration mot ryssen.

– Alla misstankar mot Antonov är fabricerade inom regeringen och i en mycket snäv krets bestående av Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt med Anders Borg som arkitekt. Borg anser att vi är på väg ut ur industrisamhället in i tjänstesamhället och då behövs inte industrin längre. Framförallt inte bilindustrin.

Lars Carlström påstår också att han blivit uppmanad att kliva åt sidan:

– I vintras fick jag klara besked från en högt uppsatt politisk tjänsteman på finansdepartementet. Han nästan vädjade till mig: ”Du Lars, kan du inte bara släppa det här. Det går bra för Sverige nu och vi klarar oss utan Saab”.

Ville sälja fastigheter

Lars Carlström lovordar dock Riksgäldens chef Bo Lundgren.

– Han har hanterat Saab-affären korrekt.

Den 21 april, ett par dagar innan hela Antonov-utredningen offentliggjordes, kallade Lundgren till en presskonferens i ett delärende där Riksgälden tillät Saab att minska sitt låneutrymme hos EIB – och därmed panten som staten hade intecknad. Saab ville sälja sina fabriksfastigheter till Antonov för få in pengar till de löpande kostnaderna.

– Regeringen kände inte till presskonferensen i förväg och kände inte till Riksgäldens beslut. En sådan obstruktion mot regeringen låter osannolik i det korrekta Sverige, men jag har det direkt från en hög tjänsteman på näringsdepartementet, säger Lars Carlström.

– Det blev ett ordentligt bråk mellan regeringen och Riksgälden. Mina kontakter har aldrig varit med om något liknande.

Ett par veckor senare tillkännagav Riksgälden hela utredningen – det fanns inget som hindrade Antonov från att bli officiell ägare i Saab.

”Påverkade kontakter”

Men fabriken är fortfarande inte såld. Det beror, enligt Lars Carlström, på att regeringen försöker skjuta upp ett godkännande från EIB.

– Regeringen har ju hela tiden hävdat att de gjort allt för Saab, men när Riksgälden oväntat gav klartecken till Antonov påverkade man sina kontakter inom EIB till att förhala besluten om låneutbetalningar, om fastighetsförsäljningen och om Antonov själv. Själva lånet på 400 miljoner euro är ju redan garanterat av staten, det är utbetalningen som dröjer.

Lars Carlström har inte gett upp hoppet. Han säger att det inte är för sent för Saab – inte än.

– En enda nick till EIB och Antonov kan gå in med mer pengar och den godkända lånesumman kan betalas ut. Då kommer produktionen i gång, pengarna rullar in och vi kan fortsätta att söka en stark industriell partner att samarbeta med i framtiden.

– Men regeringen vill ha bort Saab så fort som möjligt, i god tid före nästa valrörelse. Nu gör man allt för att svälta ut företaget.

Lars Carlström har dock inget svar på vad regeringen skulle vinna på att Saab går i konkurs nu.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN