Minis nyheter för 2011

MOTOR

Starkare dieselmotor, nya färger, trimpaket, exklusiva tillval...

1 av 18
Mini Cooper SD med nya dieselmotorn

Mini Cooper ligger inte på latsidan - i synnerhet inte på insidan.

Nytt för 2011 är bland annat en starkare dieselmotor på 2 liter med 143 hästar och större vridmoment.

Bäst av allt: motorn kan fås till alla modeller.

Mini Cooper har för modellåret 2011 nyheter i nästan alla bilar.

En av de stora nyheterna är den starkare SD-dieselmotorn på 143 hästar och 305 Nm i max vridmoment. Motorn kommer att kunna beställas till samtliga Mini-modeller. Sedan tidigare finns 1,6-litersdieseln på 90 respektive 115 hästar.

Som parhäst till ny SD-motorn finns en manuell sexväxlad låda som gårt att få i automatversion.

Andra finesser är start/stopp-funktion, elektrisk styrservo, indikator för växling med mera. Törsten för nya SD-dieseln varierar beroende på i vilken bil den monteras. I Mini Cooper landar förbrukningen på 0,43 liter/mil och CO2-utsläppet på 114 g/km. Om den monterats i kombiversionen Clubman är motsvarande siffror 0,44 liter/mil och 115 g/km – i båda fallen under 120-gramsgränsen.

Den något större och robusta Countryman finns i både två- och fyrhjulsversion. Med SD-dieseln drar bilen 4,6 respektive 4,9 liter milen. Men då går utsläppen över miljöbilsgränsen och hamnar på 122 och 130 g/km.

Clubman-modellen lanseras också i den exklusiva Hampton-serie som ska föra tankarna till den tjusiga förorten sydväst om London. En Clubman Hampton innebär att bilen kan fås i specialnyanser, exklusiva detaljer både utvändigt och i interiören. Hampton-serien kommer att vara tillgänglig under endast ett år.

Den som föredrar bensinmotorer kan glädjas åt John Cooper Works Tuning Kit - ett paket som ger bilen 200 hästar och 250 Nm i vridmoment. Kraften kan dessutom ökas till 270 Nm med en ”overboost”-funktion. Med nämnda sats klaras rushen från 0-100 km/tim på 6,8. Toppar gör bilen i 238 km/tim. Satsen innehåller också sportavgassystem, bredare hjul och färglada bromsok.

Betyder utseendet mer än prestandan kan man satsa på John Cooper Works Pack som ger JC-stylingen fast utan trim. Då ingår stylingdetaljer som omgjord grill, tonad spoiler fram, 17-tumshjul och aerodynamikpaket. För insidan av bilen ger paketet dynamisk antispinnsystem, elektronisk differential, sportratt samt framhävda detaljer i inredningen.

Ytterligare en nyhet i år är Mini Yours, en serie produkter för att verkligen göra sin Mini personlig. Serien innehåller bland annat utvalda exteriörfärger, fälgar, olika typer av klädsel och färger, eller specialdesignade instrumentpaket.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar