Volvos lilljeep gör stordebut i Detroit

MOTOR

Stora stadsjeepar döende i USA

Volvos lilla jeep presenteras 2008, om drygt ett år, men redan i januari visar Volvo jeepen som konceptbil på bilsalongen i Detroit.

Foto: Om den nya Volvojeepen ska heta XC50 eller XC60 är inte klart, men bilen visas på bilsalongen i Detroit i januari.

I USA är de allra största stadsjeeparna redan döda. Det började på Västkusten och smittan sprider sig snabbt. Hummer-döden är värst men alla stora jeepar är drabbade.

I USA är Volvo XC90 liten, och den klassen är fortfarande inte hotad men oljekriser och växthusgaser gör alla törstiga bilar politiskt inkorrekta och snart lär de riktigt små jeeparna vinna terräng. Det är där Volvos nykomling passar in.

Bilen bygger på teknik från S40/V50 och formgivningen är en XC90 i miniatyr.

Landrover Freelander är just presenterad, den delar viss teknik med den nya svensken, och Ford visade konceptbilen Iosis på bilsalongen i Paris, den har betydligt mer gemensamt med Volvon.

Plats för en förhöjd V50

Om den nya Volvojeepen ska heta XC50 eller XC60 är inte riktigt klart, men nu väger det över åt XC60, kanske för att det också finns planer på en förhöjd fyrhjulsdriven version av kombin V50 som då får namnet XC50.

Showbilen i Detroit blir en riktig konceptbil med betydligt djärvare design än produktionsbilen.

Robert Collin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Volvo