Så tänker sig Volkswagen framtidens Londontaxi

MOTOR

Volkswagen har
gjort eldriven taxibil

1 av 3 | Foto: Volkswagens eldrivna Londontaxi är än så länge bara en fingervisning om hur framtidens taxi kan se ut.

Det är än så länge bara en bil på idéstadiet, men Volkswagens eldrivna taxibil ger en vink om hur en framtida Londontaxi kan se ut.

Volkswagen har tagit fram en framtidsversion av de svarta taxibilarna i London. Klaus Bischoff som är designchef på Volkswagen står bakom utformningen.

Volkswagens vision för den nya Londontaxin är en elbil som drivs med litiumjonbatterier. Batteriet har en kapacitet på 45 kW/h, vilket ger bilen en toppfart på cirka 118 kilometer i timmen. Räckvidden för Londontaxin ligger på cirka 30 mil och för att ladda batteriet till 80 procents kapacitet går på ungefär en timme.

Liten och nätt

Bilen är 3,73 meter lång, 1,68 meter bred och 1,60 meter hög, vilket gör den kortare än Volkswagens hittills minsta bilmodell, Volkswagen Fox. Men tack vare en lång hjulbas så får två personer med bagage bekvämt plats i bilen.

Bilen har också två pekskärmar, en för föraren och en för passagerarna som visar uppgifterna om taxa och färdväg. Taxiskylten på taket lyser grönt när taxin är ledig och rött när bilen är upptagen.

Eftersom det bara är en konceptbil är Volkswagens framtidstaxi ännu inte helt annpassad för Londontaxins regelverk.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar