Sverige kan ta nytt världsrekord i skatt

avFelix Björklund

Publicerad:

Redan i dag ligger Sverige i toppskiktet när det kommer till drivmedelsskatter.

Men om bara fyra år kommer vi att vara ”världsledande”, det förutspår MRF.

– Det är väl bra att Sverige ligger före på många områden, men drivmedelsskatterna tillhör inte dem, säger Tommy Letzén, vd för Motorbranschens riksförbund, MRF.

Tycker du det är dyrt med bränsle i Sverige?

I en jämförelse med övriga europeiska länder ligger drivmedelsskatterna här uppe i Svedala högt, men inte i topp. Det är dock något som kommer att ändras de kommande åren. Om fyra år kommer Sverige ha världens högsta beskattning av bensin och diesel – om ingen politisk omprövning sker. Det förutspår Motorbranschens riksförbund, MRF.

– Det är en felaktig signalpolitik som politiker för när Sverige är ett av världens mest glesbefolkade länder, säger Tommy Letzén, vd för Motorbranschens riksförbund, MRF.

Uppräkning varje år

I dag har Sverige enligt ACEA Tax Gudie världens näst högsta diesel- och världens femte högsta bensinskatt, men om den årliga höjningen som riksdagen beslutat om får fortsätta – kommer Sverige toppa listorna 2020.

– Vårt näringsliv är ett av de mest transportberoende i internationell jämförelse. Det är orimligt att Sverige ska tävla med tätbefolkade länder om att ha de högsta skatterna på resor och transporter, säger Tommy Letzén

Sverige ska inte jämföras

Även branschorganisationen Bil Sweden är inne på samma spår.

– Bilskatterna skenar just nu. Sverige är ett av Europas glesast befolkade länder med ett stort behov av bilresor. Det här kommer slå hårdast mot glesbygden och mot personer med knappa ekonomiska marginaler. Om hela Sverige ska leva måste politiken ändras, säger Bertil Moldén, vd på Bil Sweden.

Det kanske inte låter så mycket om varje liter kostar några ören mer – men de gör skillnad för de som måste köra långa sträckor. Om Sverige skulle ha samma skatt på bensin som i Nederländerna – skulle det innebära ytterligare 89 öre/liter.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bilism

Bil Sweden

Bilar