Efter olyckan: Ny autopilot på väg

Tesla har hyllats för sin autopilot, men efter att en man omkom med finessen aktiverad – så har tekniken ifrågasatts rejält.

Nu kommer de första uppgifterna om hur en ny uppgraderad version kan fungera.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på FacebookHar du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla här

I förra veckan blev världen varse om det första dödsfallet i en självkörande bil. Olyckan skedde i maj i en Tesla Model S och det var först i samband med ett officiellt uttalande som dödskraschen blev allmänt känd.

”Det här är det första kända dödsfallet på över 130 miljoner miles där autopiloten var aktiverad”, skrev Tesla i sitt uttalande.

Stannar för rött ljus

I skuggan av olyckan håller dock Tesla som bäst på att utveckla systemet och en generation två är redan på gång. Sajten Technobuffalo har en källa som uppger att en ny version med dubbla kameror testas för fullt och att flera prototyper nu rullar i trafik.

”Systemet med dubbla kameror kan känna igen och reagera på stoppskyltar och trafikljus utan att föraren behöver ingripa. ”, säger personen till sajten.

Släpps inom kort

Just att systemet ska kunna reagera på svårare trafiksituationer blir ett stort steg gentemot nuvarande autopilot som kräver en bil framför för att bromsa.

Källan uppger att version 2.0 kommer inom kort – och att uppgraderingen innebär att Tesla även framöver ska ligga i täten när det kommer till autonoma bilar.

Huruvida de som i dag äger en Tesla kommer att kunna uppgradera systemet är dock oklart.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE