Varning: Undvik de här bilbarnstolarna

avFelix Björklund

MOTOR

En är bäst och ytterligare sju är bra – men vissa bilbarnstolar är livsfarliga.

Det framgår av Folksams genomgång av populära modeller.

– Faktum är att två stolar kan medföra livshotande skador vid svår kollision, säger Helena Stigson på försäkringsbolaget.

När det kommer till barn i bilen är alla föräldrar överens: Det ska vara så säkert som möjligt.

Och för att hjälpa till i valet har nu försäkringsbolaget Folksam testat 17 populära modeller – för det finns vissa bottennapp. Två stolar får totalbetyget ett av fyra.

”Undvik!” är deras kommentar på Cybex Pallas och Kiddy Guarianfix Pro 2.

– Det är frestande att tro att bra testresultat från krockprov innebär gott skydd men faktum är att dessa två stolar kan medföra livshotande skador vid en svår kollision. Orsaken är att all belastning hamnar på barnets buk vid en krock, vilket inte mäts vare sig i de europeiska lagkraven eller konsumenttesterna, säger Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare på försäkringsbolaget.

Internethandelns baksida

De båda ovannämnda stolarna har fått bra resultat i europeiska konsumenttester, men i Folksams egna testar är det inte i närheten av godkända.

Just detta är ett av de orosmoln som försäkringsbolaget lyfter fram. I och med en ökad näthandel finns det risk att de europeiska testerna även får inflytande på vilka stolar som erbjuds på den svenska marknaden.

En annan punkt som de tar upp är tillverkarnas rekommendationer inte alltid är de bästa.

– Flera tillverkare av vändbara bilbarnstolar visar i manualen att de kan användas framåtvänt redan från 6 mån ålder: Axkid Duofix, Brio Zento, Britax Dualfix, Britax Multi Tech 2 och Klippan Triofix. Att åka framåtvänt så tidigt är något vi stark avråder från och tillverkarna borde ta avstånd från ett sådant användande i sina rekommendationer, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på försäkringsbolaget.

Besafe bäst i test

Bäst i testet är stolen Besafe Izi Plus. Stolen är förvisso rätt stor, otymplig och saknar Isofix, men pågrund av sin storlek får den extra plus eftersom den möjliggör bakåtvänt åkande länge. En parameter som är otroligt viktig när det gäller barnsäkerhet.

Läs hela Folksams test här. OBS extern länk.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Bästa bilbarnstolarna enligt Folksam

Bäst i test

BeSafe iZi Plus

Bra val

Axkid Minikid

Axkid Rekid

BeSafe izi Kid X1 i-Size

BeSafe iZi Modular RF

Britax Römer Hi-Way II

Maxi-Cosi Mobi XP

Maxi-Cosi Pearl XP

Uppfyller lagkraven

Axkid Duofix

Biltema Bilbarnstol

Brio Zento

Britax Römer Dualfix

Britax Römer Multi Tech II

Cocord Reverso i-Size

Klippan Triofix Recline

Folksam avråder från

Cybx Pallas

Kiddy Guardianfix Pro 2

ARTIKELN HANDLAR OM

Motor

Bilar