Tillbaka till lyxtiden

1 av 3
MOTOR

Titta noga på de utsökta bilderna av nya Jaguar XK Coupé, de innehåller mycket av den speciella känsla som brukar vara Jaguars adelsmärke.

Nyss presenterad på Frankfurts bilsalong och strax här på en gata nära oss, nya XK ska återge den numera en smula tilltufsade kissen från England dess gamla rykte som leverantör av prestanda och lyx.

Prestanda i form av en dovt mullrande V8-motor som i basutförande ger 300 hästar och med kompressormatning 390 hästar. Kraften överförs till bakdäcken via en sexväxlad automat som växlas med paddlar på ratten.

Nya XK är full av elektronik och ny teknik och den är till stor del byggd i lättviktig aluminium, karossen nitas och limmas som ett flygplan. Det sparar runt 200 kilo och bidrar till att göra nya XK kvick i reaktionen.

Inuti är nya XK en dröm i läder och ädla träslag. Designen är modern, men Jaguar har behållit den gamla traditionen där varje skinn, varje träbit förädlas av hantverkare och monteras manuellt. Stolarna är väl skålade och rymliga.

På säkerhetsområdet blir Jaguar XK en av de första bilarna med ett intelligent fotgängarskydd, motorhuven lyftes i bakkant på några millisekunder för att islaget av en fotgängare ska bli så mjukt som möjligt.

En öppen version av nya XK är också på väg – med tygtopp. En (sommar)dröm, den också.

Jaguar XK Coupé

Thomas Berggren ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar

Drömbilar