Nya regler – så undviker du körförbud

avStefan Hesserud Persson

1 av 2

600 000 fordon riskerar att få körförbud när nya bilbesiktningsregler träder i kraft i maj.
Transportstyrelsen uppmanar nu fordonsägare att kolla upp sitt datum för bilbesiktning.

Den 20 maj i år börjar nya besiktningsregler att gälla, något som berör cirka 4,5 miljoner fordonsägare. Reglerna, som är en anpassning till EU-lagstiftningen, innebär bland annat att fordon framöver ska besiktigas något mer sällan.

I samband med att de nya reglerna börjar gälla får vissa fordon ett nytt datum för nästa besiktning, ett datum som ligger närmare i tid.

”Alla bör kontrollera”

– Därför bör alla fordonsägare kontrollera vilket datum som gäller för dem, speciellt om deras fordon är besiktat i början av sin senaste besiktningsperiod, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Omkring 600 000 fordon riskerar annars att få körförbud, enligt Transportstyrelsen.

Myndigheten har därför tagit fram en sökfunktion på sin hemsida där man genom att söka på sitt registreringsnummer kan få svar på när det är dags för nästa besiktning.

– Fordonsägare måste också vara uppmärksamma på att datumet för nästa besiktning som står på det senaste besiktningsprotokollet kan vara felaktigt, eftersom det datumet baseras på de nuvarande reglerna, säger Anders Gunneriusson.

Förändringarna i korthet:

Personbilar ska besiktas:

  • första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången

  • andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes

  • därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes.

  • Krav på besiktning införs för A-traktorer.

  • Fordon – oavsett vikt – som är äldre än 50 år och inte används i yrkestrafik samt motorcyklar som är äldre än 40 år behöver inte besiktas. Detta under förutsättning att fordonet har gått igenom en godkänd kontrollbesiktning under de senaste 24 månaderna före den 20 maj 2018.

Källa: Transportstyrelsen

ARTIKELN HANDLAR OM