Fler begagnade bilar säljs

Av: Stefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Begagnade bilar är populära.
Foto: Thinkstock
Begagnade bilar är populära.

Begagnade bilar säljer som aldrig förr. Bensin dominerar nästan helt.

– Miljöbilar har fortfarande en väldigt liten andel av den totala andrahandsmarknaden, säger Jonas Björkman på KVD Bilpriser.

269 053 begagnade bilar såldes under årets tre första månader, vilket är en ökning med 1,9 procent jämfört med samma tid i fjol. Det är den högst noterade siffran för ett första kvartal, enligt statistik från bilvärderingsföretaget KVD Bilpriser.

Bilhandeln går bra

Ökningen kommer efter ett fjärde kvartal 2016 med minskad försäljning. Och det är bilhandeln som går bra.

– Hela ökningen och mer därtill stod bilhandeln för medan privatmarknaden minskade svagt. En förklaring till ökningen är den mycket starka nybilsförsäljningen under samma kvartal för tre år sedan och att många av de tjänstebilar som då såldes nu kommer ut på begagnatmarknaden, säger Jonas Björkman, vd på KVD Bilpriser, i ett pressmeddelande.

Den privata bilförsäljningen står fortfarande för hälften av begagnatmarknaden, och vill man göra klipp är det i maj man ska passa på. Då är utbudet på exempelvis Blocket allra störst. Chansen att hitta rätt köpare är också stor då många är på jakt efter nygamla fordon.

Den mest sålda bilen under kvartalet var en Volvo V70, följt av VW Golf och VW Passat, enligt KVD Bilpriser. Svart, vitt och rött dominerar bland de populäraste färgerna.

Svårt för miljöbilar

Däremot har miljöbilar som el, gas eller hybrider svårt att hävda sig på begagnatmarknaden. Drygt 66 procent av alla begagnade bilar som såldes i januari, februari och mars var bensindrivna. Dieselbilarnas andel låg på knappt 29 procent – miljöbilarna bara 1,67 procent.

– Miljöbilar har fortfarande en väldigt liten andel av den totala andrahandsmarknaden. Vi ser dock en svag ökning men från väldigt låga nivåer, säger Jonas Björkman.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM MIN BIL