Bensin och diesel billigare

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Priset sänkt ytterligare 20 öre

Bensin och diesel fortsätter att bli billigare.

Så billig som nu har inte bensinen varit sedan januari förra året.

På onsdagen sänkte bensinbolagen priset på blyfri 95-oktanig bensin med 20 öre till 10:59 kronor per liter. Samtidigt sänktes priset på diesel med 10 öre till 11:79 kronor.

Båda noteringarna är nytt årslägsta och det skiljer rejält mot priserna i juli som låg på 14,04 för bensin och 14,99 för diesel.

Etanolpriset ligger för närvarande på 9,59 kronor per liter.

Årslägsta

Onsdagens notering är den lägsta nivån för bensin sedan januari 2007, men om priset kommer att fortsätta ner är osäkert.

– Som det ser ut nu är det i en nedåtgående rörelse, men det kan svänga fort. Det har mycket att göra med hur den amerikanska ekonomin ser ut och vad Opec kommer att göra, om de kommer att strypa produktionen kraftigt, säger Göran Lindblå, arbetande styrelseordförande för OKQ8, till TT.

Tror på sänkning...

Tomas Nilson, presschef vid Motormännen, tror att det kan komma någon enstaka sänkning till. Enligt honom förklaras prisraset med att efterfrågan är låg samtidigt som tillgången är förhållandevis hög.

...och en uppgång igen

Trots lågkonjunkturen tror ändå Tomas Nilson att priserna snart kommer att stiga igen.

– All erfarenhet säger att priserna har en tendens att börja stiga under början på året och sedan nå en topp under sommaren. Jag har svårt att tro att vi skulle kunna undvika en uppgång efter årsskiftet, säger han.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN