Kör vilken bil du vill – bara den är vit

avErik Gustafsson

Presidenten föregår, som synes, inte med gott exempel. Här i en jättedyr Bugatti Veyron.

Kör du en svart bil och bor i Turkmenistan?

Synd, eftersom färgen nyligen förbjöds.

– Köp en vit bil, vitt ger lycka, säger myndighetsmän, enligt oppositionella källor.

Det är brittiska BBC som rapporterar om det ovanliga tilltaget i landet norr om Iran. Efter att spenderat miljarder dollar för att bygga om huvudstaden Ashgabat till en ”vit stad” genom att montera marmor på såväl fasader som trottoarer.

Nu kommer nästa steg – presidenten Gurbanguly Berdimuhamedov uppges ha förbjudet såväl import som besiktning av svarta bilar, rapporterar BBC som hänvisar till den Wien-baserade oppositionella nyhetssidan Chrono-tm.org.

– Tulltjänstemannen sa åt oss att köpa en vit bil, för att vit färg ger lycka, säger en person enligt som enligt Chrono-tm ska försökt importera en svart bil.
Själv äger presidenten en illgrön Bugatti Veyron som han gärna kör, men uppges också ha en rejäl flotta med Rolls-Royce Drophead Coupé. Vita, förstås.

Många märkliga förbud

Det är inte första gången landets president får för sig att förbjuda saker. Enligt BBC är redan coupéer, personliga nummerskyltar, superbilar och bilar med tonade rutor förbjudna.
– De förbjuder någonting varje år. Nyss var det bilar med större motorer än 3,5 liter, bilar med tonade rutor, premiumbilar, bilar äldre än ett år och så vidare. Nu det här att bilar inte kan vara svarta, säger en man vanligtvis importerar bilar till landet.