”De är grabbar som gillar snabba klipp”

Av: 

Robert Collin

Bilar

Aftonbladets Robert Collin kommenterar Spykers senaste bud.

Spyker ger inte upp. Men frågan är – vad är det de inte ger upp?

Är de så engagerade i Saabs och Trollhättans framtid att de till varje pris vill investera kanske 20 miljarder kronor innan företaget är tillbaka på fötter igen?

Och i så fall - varför?

Nej, jag tror inte det. De holländska grabbarna bakom Spyker är lycksökare som gillar snabba bilar och snabba klipp. När deras hisnande sportbils-, formel ett- och Le Mans-äventyr höll på att ruinera dem kom det ryskt kapital in i firman. För även den ryske oligarken och hans pappa gillar när det går fort.

Men varför vill de rädda Saab? Ingen förstår.

Min enkla gissning är att de är ute efter pengarna som finns i potten, inte efter att lägga ut av sina egna besparingar (hmm, kanske inte besparingar, direkt...). Här hägrar ett EIB-lån på över fyra miljarder och sen kan man slakta företaget i Trollhättan, även där lär det finnas en hel del pengar att hämta. Om man inte planerar att göra rätt för sig, förstås.

Varför vill inte GM sälja? Det har spekulerats i att man inte vill att ny teknik (samma som i Opel Insignia) ska hamna i orätta (ryska) händer. Kanske är det så. Kanske vill inte GM att avvecklingen av Saab ska solka General Motors. Då gör man det hellre själv och tar kostnaderna.

ANNONS

Tävla om bensinpengar och byt bilförsäkring!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar