Här åker flest fast i helgen

avLisa Wernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Unik statistik: Nu storsatsar polisen på midsommar-trafiken

Foto: Foto: lasse allard
KAMERORNA AKTIVERAS Midsommarhelgen är en av årets mest trafikintensiva. Då blir det fler klick i kamerorna – och fler poliser på vägarna.

Ta det lugnt i midsommartrafiken!

Risken att åka fast för fortkörning är större än vanligt när fler vägkameror aktiveras.

Aftonbladets unika statistik visar var fartkamerorna klickade som mest förra året.

Polisen i hela landet kraftsamlar inför en av årets mest trafikintensiva helger. Fler poliser än vanligt kommer att vara ute på vägarna. Allt för att dämpa tempot.

– Man kan också räkna med att fler fartkameror än vanligt kommer att vara aktiverade från och med torsdag till och med söndag, säger Björn Lidö, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Förutom att i högre grad kontrollera att bilisterna håller fastighetsgränserna kommer polisen också att hålla koll på om du är nykter bakom ratten och att du använder bilbälte.

”Ska planera sin resa”

– För att undvika problem i trafiken gäller det att planera sin resa och undvika de sträckor där man vet att det blir mycket trafik, säger Lidö.

Aftonbladets statistik från Rikspolisstyrelsen visar var fartkamerorna fångade flest fartsyndare på bild under förra midsommarhelgen. Två sträckor i Västra Götaland toppar statistiken.

– Många söker sig till Bohuskusten under midsommar så det är nog ingen slump. Men egentligen är problemet med köbildning större än fortkörningsproblemen på midsommar, säger Hillevi Johansson, som ansvarar för polisens trafikövervakning i Västra Götaland.

Riskfyllda tokomkörningar

När folk är stressade och vill komma fram till sitt firande, men i stället fastnar i köer uppstår irritation.

– Då händer det att folk gör riskfyllda tokomkörningar. Bästa sättet att slippa fastna i trafiken är att planera sin resa så att man inte ger sig iväg just när alla andra gör det, säger Hillevi Johansson.

Ställ bilen i sommar - boka en resa här

Destination: Hitta billigaste resan i Aftonbladets resetjänst

Ladda ner kartan och skriv ut!

Ladda ner kartan med de mest använda farkamerorna som utskrivbar pdf-fil i A4-format här .


Så här läser du kartan:

Siffrorna visar hur många hastighetsöverträdelser som registrerades av vägkameror på respektive vägsträcka under tiden 19/6–22/6 2008.

Källa: Rikspolisstyrelsen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar