Jämför priset och spara tusenlappar

En kvart på nätet som kan spara tusenlappar.

Nu är det snart dags för vinterdäck och då kan det verkligen ”löna” sig att göra lite research.

– Ett av de viktigaste råden vi brukar ge är att man ska jämföra priser, säger Carl-Erik Stjernvall på Motormännen.

Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Motormännen
Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Motormännen

Vintern står för dörren och augustivärmen är ett minne blott – hög tid att kolla in sina vinterdäck.

Och är det dags för ett per nya sulor kan det vara väl investerad tid att se till att läsa på om både testvinnare och priser.

– Med däck så får man vad man betalar för. Det går inte att jämföra premiumdäcken med billigare alternativ som inte är avsedda för nordiskt klimat, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på konsumentorganisationen Motormännen.

Enkelt att jämföra

Att få en ordentlig prisbild över däck har varit lite snårigt och bilister har varit hänvisade till däckverkstäderna på orten. Men sedan ett par år tillbaka finns även däck i prisjämförelsesajternas flora.

– Svenskarna prisjämför allt mer och vi har även sett en stor ökning de senaste åren inom vinterdäck. Utgå från de olika däcktesterna som finns och spara pengar på att prisjämföra de vinnande däcken. På Prisjakt kan du också skriva in ditt registreringsnummer och enkelt se vilka däck som passar bilen och prisbilden hos olika handlare för dessa, säger Carl Vult von Steyern, sverigechef på Prisjakt.nu

Vad kostar en uppsättning bra däck?

I Aftonbladets årliga vinterdäckstest framgick det att Continental ContiiceContact 2, Nokian Hakkapeliitta 8 och Bridgestone Noranza 001 var tre topp-dubbdäck. Bland de odubbade vinterdäcken var Continental ContivikingContact 6, Nokian Hakkapeliitta R2 och Goodyear Ultra Grip Ice 2 tre av de bästa.

Vid en prisjämförelse visar det sig att det skiljer rejält på flera av dem. Exempelvis så kan man få det dubbade Continentaldäcket för 4 820kr, men ser man inte upp kan det kosta 6 500 kr för samma uppsättning. Och det gäller inte enbart Continental, många premiumdäck har ett stort prisspann, även i de vanligaste dimensionerna. Har man lite mer ovanliga kan skillnaderna många gånger vara mycket större.

– Det finns väldigt mycket pengar att spara på att prisjämföra, särskilt om du är på jakt efter lite mer speciella däck och och är ute i god tid, säger Carl Vult von Steyern.

Tänk på vad som ingår i priset

Även Motormännen uppmanar till att man ska göra rejäla prisjämförelser. Dock bör man inte snåla på däcken.

– Många resonerar att man har en ”billig bil” så då behöver man inte ha de dyraste däcken. Men bilens pris har ju egentligen ingenting med det hela att göra och dåliga däck på en dålig bil är ingen bra kombination. Många ber oss om råd på billiga bra däck, men det är omöjligt att svara på: Billiga däck är oftast inte bra, säger Carl-Erik Stjernvall. Sen måste man ha i åtanke att priset på nätet ofta inte innehåller montering och balansering, utan bara själva däcket.

Även Carl på Prisjakt anser att det är fel att snåla på däcken.

– Tänk på att Prisjakt jämför alla däck som finns att köpa, det är därför viktigt att först göra sin research innan man köper nya däck. Inför varje ny säsong testar en mängd olika aktörer olika däck och publicerar recensioner. Undvik att välja de absolut billigaste däcken, de är ofta undermåliga och innebär att du utsätter dig själv och andra bilister för livsfara.

Gå ner i storlek

Men om man vill spara pengar finns det mer att tänka på än bara att jämföra.

– Ett tips är att kolla fälgdimensioner. Att om möjligt gå ner ett par tum och köpa plåtfälgar till kan göra att man kommer ner i pris avsevärt. Kanske behövs inte nya däck förrän nästa säsong även om däckverkstaden rekommenderar byte? Fundera på hur många mil du kör i vinter, och bestäm utefter det. Men framförallt, se till att kontrollera dina däck för att se slitage, ålder, sprickor och dylikt, säger Carl-Erik.

Publisert:

LÄS VIDARE