Bildrömmen gick upp rök

MOTOR

Branden slukade Koenigseggs bilfabrik

Christian von Koenigs-egg, 30, såg hela sitt livsverk brinna upp.

Byggnaden där en av världens snabbaste sportbilar tillverkas brann ned till grunden.

- Det kändes som om någon drog bort marken under mina fötter, säger han.

I fabriksbyggnaden norr om Ängelholm tillverkar företaget Koenigsegg några av världen mest exklusiva - och snabbaste - sportbilar. Bilarna hyllas inte bara för farten. Formen är minst lika berömd.

Svensk design

Bilarna brukar användas som exempel när svensk designs framgångar internationellt beskrivs.

Vid halv tre-tiden i går fick företagets vd Christian von Koenigsegg ett telefonsamtal.

- En man från Securitas berättade att det brann. Det låter inte bra, sa jag. Se till att släcka elden. Då sa han att byggnaden var övertänd, berättar Christian von Koenigsegg.

- Det kändes som om någon drog bort marken under mina fötter. Att beskriva hur det känns när ens livsverk brinner upp går inte att beskriva. När Christian von Koenigsegg anlände till fabriken såg han hur lågorna hastigt förstörde den gamla träbyggnaden. Halmtaket var ett enkelt byte för lågorna.

Brand i kaffemaskin

Trots att fabriken brann ned till grunden fann von Koenigsegg ljuspunkter i mörkret. Hans medarbetare lyckades tillsammans med räddningstjänsten rädda samtliga bilar - omkring 15 stycken - som fanns i lokalen.

Bilar som färdiga kostar omkring fem miljoner kronor styck.

- Jag fattar inte hur det gått till. På några få minuter fick de ut nästan allt viktigt. De var rejält sotiga när jag kom dit, säger han.

Enligt räddningstjänsten började branden troligtvis i en espressobryggare. När brandkåren kom till platsen var byggnaden redan övertänd.

- Det var ingen idé att försöka släcka elden. Vi fick inrikta oss på att rädda bilarna och annat av värde, säger Lennart Fridström, ställföreträdande brandmästare i Ängelholm.

Får nya lokaler

Koenigsegg räknar med att produktionen måste ligga nere under en period. Oklart hur länge.

- Kommunalrådet i Ängelholm har fixat en ny lokal åt oss. När vi kan var i gång igen hänger på hur snabbt vi kan installera utrustningen, säger Christian von Koenigsegg.

Jens Kärrman

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar