Nya BMW M3 avslöjad på test i Sverige

Publicerad 2013-03-08

I höst är det premiär för två värstingnyheter från BMW. Då gör inte bara nya M3 världspremiär, utan även en helt ny modell i och med coupéversionen M4 som båda väntas få drygt 450 hk.

Vår bilspion har begett sig till Norrland där han råkade vara på samma plats som BMW när de var ute på test av helt nya M3, som inte väntas göra premiär förrän i september. I samma veva har vi även fått tag på tyska bilder på coupésyskonet till M3, som med BMW:s nya taktik fått en jämn siffra i modellnamnet och därmed framöver kommer heta M4.

Tre turbon

Under skalet på de båda bilarna gömmer sig åter en rak sexa – denna gång med TRE turboaggregat och uppåt 450 hk. BMW går därmed ifrån den gamla högvarviga V8:an i nuvarande M3 på 420 hästkrafter. Fokus på den nya motorn har varit att sänka bränsleförbrukningen i den mån det är möjligt.

Med den större BMW M5 visade man förra året prov på att man, trots en V8 på 4,4 liter och 560 hästkrafter, kan sänka snittförbrukningen till under en liter per mil.

Övervägde V6:a

Den nya sexan i M3/M4 blir på 3,3 liter och enligt klassisk BMW-tradition hamnar cylindrarna rakt efter varandra. BMW-fantaster kan alltså glädjas åt att man skrotat planerna på en V6-motor, något BMW:s USA-chef bekräftat för brittiska Auto Express.

Följ ämnen i artikeln