VW toppar listan – är största biltillverkaren

Publicerad 2015-07-30

Toyotakoncernen är inte längre störst.

Nu toppar Volkswagen listan över biltillverkarna som säljer flest bilar och har mest pengar på banken.

– Visar att vår strategi fungerar, säger Marcus Thomasfolk, informationschef hos Volkswagen Sverige till Aftonbladet Bil.

Volkswagen har kört om Toyota och är nu störst bland biltillverkarna – i alla fall om man kollar på årets första sex månader. Under perioden går tyska tillverkaren upp som världens biljätte nummer ett. Den gamla ettan, Toyota, placerar sig precis bakom.

243 miljarder kronor på banken

Men Volkswagen säljer inte bara flest bilar i världen – biltillverkare har även mest pengar på banken. Tyska Automobilwoche har tillsammans med kreditvärderingsinstitutet Moody's tagit fram siffrorna över vilka biltillverkare i världen som har störst kassa just nu. Topplacerade Volkswagen har över 243 miljarder kronor att förfoga över på bankkontot, rapporterar auto motor und sport.

– Vi är ett stort företag med över 600 000 anställda och 119 fabriker i hela världen. Då är det oerhört viktigt att ha en god likviditet, säger Marcus Thomasfolk, informationschef hos Volkswagen Sverige.

”Väldigt glädjande”

Under första halvåret 2015 sålde Toyota 5,02 miljoner bilar medan Volkswagen sålde 5,04 miljoner bilar. Japanerna räknar med att helårets försäljning kommer att minska från deras rekordnivå på 10,23 miljoner bilar i fjol till 10,15 miljoner bilar, rapporterar TT. Det kan leda till att Volkswagen för första gången blir störst på marknaden även på helårsbasis.

Marcus Thomasfolk berättar för Aftonbladet Bil om glädjen när han fick reda på de trevliga uppgifterna.

– Att det går bra för Volkswagen-koncernen är väldigt glädjande och något som visar att vår strategi fungerar. Det är inget självändamål att vara störst, utan ett resultat om vi lyckas vara framgångsrika på världens bilmarknader, säger han.

Amerikanska biljättarna sparar

Siffrorna visar även att en annan tysk, Daimler, hamnar efter på listan. Den tyska koncernen har med sina 60 miljarder kronor precis tagit sig in på topp tio-listan över de rikaste biltillverkarena.

I över 70 år var amerikanska General Motoros bilvärldens stora biltillverkare – men nu halkar man efter. Anledningen till att många av de amerikanska biltillverkarna hamnat längre ned på listan sägs vara på grund av att de sparar in pengar. De tre stora biljättarna GM, Chrysler och Ford vill uppenbarligen inte uppleva finanskris från 2008 igen.

Går stadigt i Sverige

Volvo må vara ohotad etta i Sverige, men när den globala topplistan presenterades syntes inte Volvoägaren Geely till.

Nu har ni åkt förbi Toyota i världen, men i Sverige är Volkswagen inte största märket. Är målet att ta sig förbi Volvo nu?

– Som grupp är vi ju sedan länge klart störst på den svenska marknaden. Ser vi till märket Volkswagen är vi stark tvåa och har ökat stadigt under de senaste 10-12 åren. Vi försöker mest fokusera på våra egna insatser och lyckas vi där kommer också resultaten, avslutar Marcus.

Sugen på fler bilnyheter? Kika in på Aftonbladet Bils nya Facebook-sida. Obs extern länk.

Följ ämnen i artikeln