Polisens nya vapen är supereffektivt

Av: Fredrik Wallin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Foto: Fredrik Wallin
Flest ANPR-utrustade polisbilar finns i region SYD.

Fem stulna bilar, 83 stulna eller borttappade registreringsskyltar och 255 fordon med körförbud.

Det är några av de 877 bilar som polisens nya ”kameravapen” fångade på bara en dag.

– Det är fordon jag är övertygad om att vi aldrig hade upptäckt utan systemet, säger Alexander Granberg, polisinspektör med införandeansvar för ANPR.

Alexander Granberg, polisinspektör och ansvarig för införandet av ANPR
Foto: Foto: Polisen
Alexander Granberg, polisinspektör och ansvarig för införandet av ANPR

Stulna, oskattade och bilar med körförbud. Nu får alla som rullar med ett bristfälligt fordon se upp – inget undgår polisens nya kameravapen. Systemet som kallas för ANPR (Automatic number plate recognition) agerar blixtsnabbt och registerkollar alla nummerskyltar det ser.

– Slagningen går på under en sekund, så det blir väldigt många träffar varje arbetsdag. För polisen är det otroligt effektivt. Du får sållningen direkt – ANPR avger ett ljud när den upptäcker ett fordon med brist, säger Alexander Granberg, ansvarig för införandet av systemet inom polisen.

Skrämmande mängd

Och mängden bilar som inte borde rulla ute på vägarna är skrämmande stor. I dagsläget sitter ANPR i 98 bilar och ytterligare två är mobila lösningar på stativ. Alexander Granberg berättar att systemet uppdagar nästan för mycket information.

– Vi har inte sammanställt statistiken än. Men som exempel, bara den 14 maj så genererades det 877 träffar. Fem var stulna fordon, 83 var stulna eller borttappade registreringsskyltar, 51 var oförsäkrade fordon, 83 oskattade, 71 var avregistrerade, 329 var avställda och 255 hade körförbud.

Ska utvecklas mer

Det svenska systemet är under utveckling och tanken är att allt fler fordon ska utrustas med ANPR. Just nu utvärderas olika möjligheter, men en sak står klart: Den nya automatregistreringen är oerhört effektiv och polisen vill ha fler fordon utrustade med ANPR-systemet.

– Det är jättebra, men i och med att det sitter fast i ett fordon så är det känsligt. Om något händer sätts systemet ur funktion. Vi vill att det ska bli lättare att flytta mellan fordon – att det ska bli mer mobilt, säger Alexander Granberg.

Men det ska bli mer mobilt är inte det enda önskemålet. Det finns ytterligare funktioner som polisen skulle vilja ha tillgång till.

– I England har de en lösning där de kan följa hur en bil rört sig genom landet, det får vi inte göra i dagsläget. Vårt ANPR kom till när skattemärket försvann. Syftet var från början att polisen endast skulle kunna kontrollera att skatten var betald. Vi får inte heller lägga in listor på bilar vi vill ha koll på. Men det är förmågor vi skulle vilja ha i framtiden, säger Alexander Granberg.

Stoppar nu rätt bilar

En naturlig fråga vid all form av automatisk övervakning är integritet, hur mycket information som samlas in dig och hur du rör dig? Men polisen är tydliga – inget sparas.

– Det som lagras är den generella informationen om vad som registrerats. Det finns synligt under den aktuella polispersonens arbetspass. När denne drar ur sitt tjänstgöringskort ur datorn raderas informationen. Systemet ger otroligt många träffar, fördelen är att vi stoppar rätt bilar – de med brister, säger Alexander Granberg.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL