Här är filmbilarna vi aldrig glömmer

Se några av klassikerna – Aftonbladet Bil listar

Vad vore en film utan några häftiga bilar?

Tänkte väl det.

Aftonbladet Bil har listat några av filmhistoriens stora bilklassiker.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Steve McQueen, Batman och James Bond.

Alla har de en sak gemensamt: De har kört några av filmvärldens mest klassiska, ikoniska och mytomspunna bilar.

Aftonbladet Bil listar här fem av filmvärldens mest klassiska bilar. Minns du dem?

Aston Martin DB5:

En i raden av James Bonds klassiska bilar. Fanns med i sex filmer och gjorde sin debut i ”Goldfinger” 1964 med Sean Connery som agent 007. DB5:an var bland annat utrustad med pistoler och skyddsglas och givetvis en katapultstol. 27 oktober 2010 såldes den på auktion för svindlande 4,6 miljoner dollar, motsvarande 38,6 miljoner kronor i dagens växelkurs, till bilsamlaren Harry Yeaggy.

Ford Mustang GT 390:

Det tog tre veckor att filma en av filmvärldens mest klassiska biljakter i San Francisco. Bakom ratten på en Ford Mustang GT 390, satt Steve McQueen som kommissarie Frank Bullitt i ”Bullitt” från 1968. Noterbart är att Steve McQueen själv körde Mustangen och ingen stuntman i den amerikanske västkuststadens branta backar.

Volkswagen Typ 1:

Förmodligen filmvärldens mest kända ”Bubbla”. I hela fem filmer av Walt Disney finns bilen ”Herbie” med. 1969 gjorde bilen debut i ”Gasen i botten, Herbie”. 2005 gjordes den senste filmen med ”Herbie”. Racingbilen tävlade då bland annat i en kapplöpningstävling med Lindsey Lohan som förare.

Pontiac Firebird Trans Am:

Den första halvan av 1980-talet var David Hasselhoff stjärnskådespelaren i NBC-produktionen ”Knight Rider”. Frågan är om inte hans ständige följeslagare, den pratande bilen K.I.T.T, var en ännu större stjärna? K.I.T.T var en självstyrande Pontiac Firebird Trans Am. En liknande modell, dock inte riktiga K.I.T.T, såldes på auktion 2014 för 153 600 dollar, motsvarande 1,2 miljoner kronor i dagens valutakurs.

Lincoln Futura konceptbil:

Kanske filmvärldens mest ikoniska bil: Batmans Batmobile som körde omkring på gatorna i Gotham City med Batman och Robin och hade sitt garage i Batman-grottan. Bilen är baserad på en konceptbil från Lincoln. Bilen gjorde debut på Chicagos bilmässa 1955 och kostade 250 000 dollar att bygga. Men den föll inte folk på läppen och Lincoln sålde den för en dollar. När Batman blev tv-serie på 60-talet använde man Lincolnen som grund.
2013 såldes bilen för 40 miljoner kronor på auktion, rekordpris för en filmbil. Just nu söker den en ny ägare och nu ligger den första Batmobilen ute på auktionssajten Barrett Jackson Collection.

Källor: Wikipedia, Automobil, Barrett-Jackson.com, Automotorsport. Julienslive.com.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN