Hånet: Körde 249 km/h på 90-väg

Porsche-föraren passerade en fartkamera i 249 km/h.

Det lär han ångra.

Detta då han numera är 1 500 euro fattigare, körkortslös och antagligen får sitta i fängelse för sin blyfot.

Fri fart på Autobahn är en sak, men den tyska motorvägen tillhör få i världen som har sträckor utan hastighetsbegränsning. Det faktumet verkar dock inte sportbilsägare ta hänsyn till. I Frankrike så rapporterar media att polisen den senaste tiden haft bråda dagar på landsvägarna.

Respektlös hastighet

En av de mest respektlösa var en Porsche-förare som ansåg att något så världsligt som en 90-skylt inte hade betydelse för honom. Han blåste förbi en poliskontroll i 249 km/h på vägen mellan Tours och Chatellerault – en nätt överträdelse med 160 km/h.

Dock var Porsche-föraren inte ensam om att vara fartblind. Ouest France skriver att en femtioårig man överraskades av en poliskamera och fastnade på bild när han körde 150 km/h på en 70-väg. I båda fallen så blev förarna av med körkortet och fick motsvarande 15 000 kronor i böter – samt en inbjudan till att försvara sitt beteende i domstol.

Får inte köra i Frankrike längre

En som klarar sig undan det sistnämnda är dock en Ferrari-förare som i torsdags hade lite för stor hemlängtan. The Local rapporterar att mannen, en italienare som var på väg till Zürich, blev tagen på bar gärning av gendarmeriet då han körde 250 km/h, 120 km/h över hastighetsbegränsningen, på motorvägen söder om Paris. Nog så illa, men på grund av han inte var fransk medborgare blev böterna endast motsvarande 7 500 kronor – samt förbjuden att köra bil i landet.

Hårdare straff – en succé?

I Frankrike har man nyligen skärpt till hela sitt register av böter och straff när det gäller trafikförseelser. Dessutom har man strösslat med trafikkameror längs med bägarna.

Att köra för fort kostar numera upp till motsvarande 15 000 kronor. Skulle man på grund av vårdslöshet vara vållande till annans död i trafiken är böterna 150 000 euro, nästan 1,5 miljon kronor – dessutom innebär trafikförseelsen att det blir fängelse i tio år.
Så vad har resultatet av de hårdare straffen blivit? Att antalet dödsolyckor i trafiken minskat med hela 43 procent.

Aftonbladet Bil

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

Porsche

Ferrari

Bilar