Testade flygande bilen – kraschade

Publicerad 2015-05-11

Den är tänkt att bli världens första flygande personbil.

Men nu har slovakiska Aeromobil stött på patrull.

I helgen kraschade prototypen och testföraren räddades av fallskärm.

Aeromobil är sex meter lång, går i minst 160 km/h på marken – och kan flyga. Det slovakiska företaget har högtflygande planer för sin framtida farkost som ska fungera som både personbil och flygplan, men man har många gånger tvingats skjuta upp lanseringen. Senaste budet har varit 2017 – men i helgen fick projektet ett rejält bakslag när bilen kraschade.

Piloten oskadd

I fredags sägs uppfinnaren och testpiloten Stefan Klein varit ute på en flygtur när något gick rejält fel. Vittnen nära Nitra Janíkovce-flygplatsen i Slovakien uppger att de såg den flygande bilen falla och snurra okontrollerat mot marken innan fallskärmen vecklades ut. Piloten Stefan sägs ha förts till sjukhus men enligt rapporterna ska han ha klarat sig oskadd. Bilen har däremot fått rejäla skador som man kan se på bilder här (obs, extern länk). Vingen är bruten och kolfiberkarossen har spruckit.

Avancerade fallskärmar

Företaget säger i ett uttalande att oväntade situationer som dessa kan uppstå under testfasen men att händelsen inte påverkar utvecklingen.

– Det här är en läroperiod som tillåter oss att upptäcka och förfina vår design. Det är nödvändigt att testa prototypen i varje tänkbar situation för att sätta gränser och förbättra dem, skriver företaget i uttalandet efter kraschen.

– Stefan Klein upplevde en oväntad situation och aktiverade de avancerade ballistiska fallskärmarna på 300 meters höjd. Systemet visade sin fulla funktionalitet och landade hela fordonet utan att skada piloten.

Se bilder på den kraschade Aeromobilen här. Obs, extern länk.

Följ ämnen i artikeln