Löfvens lyx-limo i ny superversion

Stefan Löfven åker motvilligt Audi.

Nu kommer statsministerns lyxlimo i en ny supersäker modell.

Bilen klarar attacker från såväl pansarbrytande vapen som sprängämnen.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Nyligen berättade statsminister Stefan Löfven att han hellre skulle åka nya Volvo XC90 i stället för Audi A8L som han nu tvingas använda. Säpo säger nej till XC90 då den ännu inte finns i en säkerhetsklassad pansarversion.

– Som svensk statsminister vill jag helst åka i en svensk bil. Volvo har fantastiska framgångar, så självklart vill jag helst åka Volvo. Audi är en väldigt, väldigt bra bil. Men det finns inget som motsvarar att få åka Volvo. Så jag ser fram emot en ändring, säger Löfven till TV4.

Volvo har ingen bil

Volvo kan i dagsläget inte ge något besked om när en bepansrad XC90 kan finnas på marknaden. Under tiden passar Audi på att lansera en ännu säkrare version av lyxlimousinen Audi A8L.

Nya modellen av A8 klarar VR9-standarden, vilket är den högsta säkerhetsklassning en civil bil kan få i dag. Bilen klarar både AK47 och pansarskott. Exakt vilka vapen den står emot är hemligt. Vidare finns en bepansrad kommunikationsbox i kofferten, och kommunikationsradio till utsidan av bilen. Dessutom finns nödutgångar som tillbehör.

Om Löfven och Säpo byter upp sig behöver statsministern inte tänka på vikten, bilen klarar en last på 600 kg.

Motorn i nya modellen är densamma som sitter i Löfvens nuvarande bil, en W12:a på 500 hästkrafter. Men bilen är ändå ingen raket, det tar 7 sekunder från 0 till 100 km/tim på grund av bepansringen.

Det är i dagsläget inte känt om Säpo kommer att ersätta de två Audi A8L myndigheten innehar i dagsläget. Om de dock skulle vilja har Audi öppnat orderböckerna, men leveransen av den nya supersäkra A8:an kommer i sånt fall först i vår

Aftonbladet Bil

Publisert: