Volvo bantar motorer

avJohanna Mörtberg

2013 ska Volvos motorer
bli mindre och snålare

Volvo satsar på motorer med mindre volym, allt för att de ska bli mer bränslesnåla.

Volvo fortsätter att satsa på bränslesnåla motorer. Nu deklarerar företaget att från 2013 ska mindre motorvolymer ge ännu mer effektiva bensin- och dieselmotorer.

Att göra motorer med mindre volym är ett sätt att minska utsläppen och att effektivisera bränsleförbrukningen. Det har lett till att tillverkare som Volkswagen, Fiat och Audi släppt nya bilmodeller med andra motorer och nu sällar sig Volvo till skaran som drar ner volymen i motorerna.

Nedbantade motormodeller

Enligt webbplatsen Autocar planerar Volvo att göra nedbantade versioner av både bensin- och dieselmotorer till sina bilmodeller från 2013. Planer finns också på att introducera dieselmotorer bland de Volvobilar som säljs på den amerikanska marknaden.

Volvo har nyligen uppdaterat mototerna som finns tillgängliga för 2011 års modeller. Bland nytillskotten finns Volvos femcylindriga 2-liters dieselmotor, D3, som ersätter den tidigare fyrcylidriga 133-hästarsmotorn. Den nya dieselmotorn som har 150 hästkrafter går att få till alla Volvomodeller utom XC90. Det finns också en modell som heter D4 och som har 177 hästkrafter. Modellerna C30, S40 och V50 har också fått ny motor, en 1,6 liters dieselmotor med 115 hästkrafter som går under namnet D2.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar