Volvo och Saab kan börja samarbeta

Bilar

Diskussioner pågår mellan biltillverkarna

Det förs samtal om produktionssamarbete mellan Saab Automobile och Volvo PV, rapporterar Reuters med hänvisning till en talesman för Saab-ägaren Spyker Cars. Andra tillverkare kan också bli aktuella, enligt talesmannen.

Beskedet kommer sedan Volvo PV:s informationsdirektör Olle Axelson till Dagens Industri sagt att Volvo kan inleda Saab-samarbete "på många områden".

– Och när det gäller cabrioletsamarbete kan det bli intressant, säger han.

– Vi stänger inga dörrar för någon. Det kan mycket väl finnas intresse för mer samarbete med Saab, men där är vi inte ännu, säger Olle Axelson till TT.

– Saab köper redan i dag tjänster av oss i mindre skala eftersom vi har saker som de inte har.

Hyrde Volvos bana

Han nämner att Saab exempelvis hyrde in sig på Volvos provbana i Hällered vid lanseringen av nya Saab 9-5

Enligt Olle Axelson har frågan om ett utökat samarbete med Saab inte varit uppe i företagsledningen på Volvo, där den nye vd:n Stefan Jacoby nu driver ett snabbt förändringsarbete med möten en gång i veckan.

Jacoby, som uttryckt missnöje över både Volvos produkter och strategier, har inlett en översyn av hela produktprogrammet, inklusive cabrioletmodellen C 70. Den byggs i Uddevalla av ett samägt bolag där Volvo PV äger 40 procent och italienska Pininfarina 60 procent. Efterfrågan på cabbarna har gått ner kraftigt, vilket har gjort att fabriken nu håller stängt runt en månad.

– Den interna genomgången av alla modeller har inget med Saab att göra, säger Olle Axelson.

Förenklad produktion

Stefan Jacoby vill att produktionen förenklas med mer enhetliga lösningar. En väg att gå kan vara att minska antalet modeller, sade han under bilsalongen i Paris.

– Det pågår inget samtal för tillfället om samarbete med Volvo kring vår cabriolet. Vi har ju just fått hem tillverkningen av cabben från Österrike, säger Saabs informationschef Eric Geers till TT apropå spekulationerna om att Saab och Volvo skulle ha en gemensam produktion av sina cabrioleter Saab 9-3 och Volvo C 70.

Inga hemligheter

Samtidigt gör inte Saab någon hemlighet av att man pratar med Volvo. Precis som man för diskussioner med många andra för att hitta samarbetspartners, nu när bolaget står fritt från General Motors. Förra veckan skrevs exempelvis ett avtal med BMW om att köpa motorer till nästa generations 9-3.

– Vi har ständig kontakt med Volvo för att undersöka hur vi kan samarbete i olika ärenden som kan få ner kostnaderna. Det är något som är bra både för oss och för Volvo, säger Eric Geers.

Fler samarbetsformer

Framöver kan han tänka sig flera olika samarbeten och nämner bland annat transporter till återförsäljare och särskilda utvecklingsprojekt.

– Vi är ju väldigt nära varandra så det finns stora möjligheter, säger Eric Geers.

Biltillverkarnas vd:ar, Saabs Jan Åke Jonsson och Volvos Stefan Jacoby, har ännu inte hunnit träffas.

Enligt Walter Fortgens, vd för Pininfarina Sverige som bygger Volvos cab, har bolaget länge fört samtal om att få in mer produktion i fabriken.

– Jag har inga kommentarer till de samtal vi för, säger han.

TT

ANNONS

Tävla om bensinpengar och byt bilförsäkring!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Motor

/

Bilar

ÄMNEN I ARTIKELN

Bilar