Kör grönt så sparar du naturen

Bästa bilarna för miljön

Opel Astra toppar listan över miljövänliga bilar.
Opel Astra toppar listan över miljövänliga bilar.

Köp en miljövänlig bil - och var rädd om naturen.

Gröna bilisters nya lista innehåller 88 snåla bilmodeller. Från tvåsitsiga Smart till stora familjebussen Citroën C8 med plats för sju personer.

Inte oväntat är det småbilarna som är renast. De drar mindre bränsle, och släpper ut minst skadliga avgaser.

Biogas och rapsolja i tanken

Listan toppas av bilar som kan köras på förnybara bränslen som biogas och RME (rapsolja). Jämfört med förra året har nya modeller tillkommit. Förutom Volvos BiFuel-bilar och Opel Zafira CNG finns nu även VW Golf och Opel Astra i gasutförande. Astran är optimerad för gasdrift, och har endast en liten nödtank för bensin. Två dieselbilar - Audi A2 TDI 3L och VW Lupo 3L - släpper ut väldigt lite fossil koldioxid om de tankas med RME. Även i dieseldrift är modellerna bränslesnåla. Men oavsett drivmedel släpper de ut mer kväveoxider och partiklar än bensinbilarna på listan, och rekommenderas därför inte av Gröna bilister om bilarna i huvudsak ska användas i tätortsområden.

Smart är snålast på bensin

De snålaste bensinbilen är lilla Smart, tätt följd av Opel Corsa Eco och VW Lupo FSI. Corsan har en unik halvautomatisk växellåda som är programmerad så att bilen växlar så bränsleeffektivt som möjligt.

Som första större dieselbil klarar i år nya Toyota Avensis 2.0 D4D Gröna bilisters krav för att komma med på föreningens lista.

Utsläppen av växthusgasen koldioxid får inte överskrida 226 gram/km, siffran inkluderar utsläpp vid tillverkning och distribution av bränslet. För bensin bilar motsvarar 226 gram per kilometer en förbrukning på 9,1 liter/100 km.

Tio i topp-listan

Fakta om biobränslen

Sven-Anders Eriksson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN