”Nya Top Gear” – här är all info om showen

Av: Felix Björklund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: TOP GEAR
Den tidigare Top Gear-trion Richard Hammond, Jeremy Clarkson och James May.

Enorm budget, ny programidé och fria tyglar.

Amazon Primes bilsatsning med den forna Top Gear-trion ser ut att bli en riktig höjdare.

Här är vad vi ”vet” om den nya showen med Jeremy Clarkson i spetsen.

– Vi siktar på att få ut showen till trions hundratals miljoner fans världen över, skriver Paul Woodmansey, presstalesperson på Amazon UK, i ett mejl till Aftonbladet Bil.

Det är nu ett tag sedan det blev klart att Jeremy Clarkson tillsammans med kollegorna Richard Hammond och James May ska göra tv för den amerikanska jätten Amazon. Men vad mer har hänt? Aftonbladet Bil har försökt pussla ihop informationen som finns.

Så vad vet vi?

Vi vet att det kommer att vara samma trio med medelålders män som håller i spakarna. Det kommer även att vara samma producent som på den gamla Top Gear-tiden.

Det är även officiellt att Clarkson & co skrivit på för tre säsonger á 12 avsnitt, så varje säsong kommer det att vara ett ”veckoevent” under tre månader.

”Allt är annorlunda”

Vidare så innebär flytten att namnet Top Gear samt att figuren ”the Stig” inte är med – utan de ägs av BBC. Det är även högst osäkert att programdelen ”Star in a reasonable priced car” kommer att ingå. Troligtvis kommer även basen att flyttas från Dunsfiold Aerodrome där man spelat in Top Gear. Clarkson har tidigare uttalat sig och sagt att ”allt är annorlunda”.

En sak som definitivt är annorlunda är budgeten. Den är enorm och varje avsnitt kommer i genomsnitt att ”kosta” 65 miljoner att producera. Enligt producenten Wilman så kommer Amazon att ge större frihet än BBC. Clarkson har själv skrivit i sin kolumn i The Sun:

”Det ska vara en välfinansierad, brittisk-baserad show utan reklamavbrott och än bättre, utan redaktionellt tryck uppifrån. Amazon har varit härligt klara på det ’gör bara showen ni grabbar vill göra’ – det är musik för mina öron”.

”En global affär”

Namnet?

Det ryktades ett tag om att Amazon-programmet skulle få titeln ”Gear Knobs”, detta då en advokatbyrå som tidigare arbetat för Clarkson sökte namnskydd för Gear Knobs. Dock har herr Clarkson själv avfärdat det hela på twitter. Dock är det fortfarande en möjlighet att Gear Knobs är namnet på en programdel eller något annat relaterat till den nya serien.

När börjar serien att sändas?

Inget officiellt datum är satt, men inspelningen av första säsongen har precis dragit igång. Det innebär att vi alldeles säkert kommer att få se premiärprogrammet under 2016. Troligtvis bör det ske som en höstlansering.

Hur ska man kunna se serien?

Det är Amazon som köpt upp produktionen med de tidigare Top Gear-profilerna. Men i dagsläget går det inte på helt laglig väg att se på streamat material från Amazon Prime. Aftonbladet Bil tog kontakt med företaget som sa att de inte avslöjar något än.

– Det är en global affär och vi siktar på att få ut showen till trions hundratals miljoner fans världen över. I dagsläget kan jag inte avslöja mer detaljer, skriver Paul Woodmansey, presstalesperson på Amazon UK i ett mejl till Aftonbladet.

■ ■ ■ Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publicerad:

MER OM MIN BIL