Lindas okända sida: Jag har racinglicens

MOTOR

Bilsnack med Linda Nyberg, nygift tv-profil som är tokig i bilar

Med en tävlingslicens för Camaro i bagaget är bilen en viktig bit av journalisten och programledaren Linda Nybergs liv.

Och gärna bilar som går snabbt.

Som småbarnförälder blev kompromissen en kombi med fart.

Du är lite biltokig alltså?

– Jo, det är jag. Jag kommer från en biltokig familj och har kört bil ända sedan jag fyllde 18. Till och med lite tidigare faktiskt. Jag växte upp i norra Roslagen och övade lite på småvägarna där innan jag fick körkortet. Men det borde vara preskriberat nu?

Och du kör gärna fort också?

– Det gör jag. När jag jobbade på TV3 fick jag chansen att ta en temporär tävlingslicens för Camaro i STCC och det var en häftig upplevelse.

Du växte upp i trakten av Östhammar i Roslagen. Har det bidragit till bilintresset, tror du?

– Ja, det är ju rätt långa avstånd. Inte Norrland direkt, men heller inte Stockholm. När jag gick i gymnasiet fanns det inget i Östhammar där vi bodde så vi fick åka till Tierp och dit är det sju mil. Så jag körde större delen av tiden. 14 mil om dagen.

Skaffade du bil så fort du kunde då?

– Ja, först hängde jag på låset för att få chansen att ta körkort och jag klarade det på första försöket. Det är jag ganska stolt över fortfarande. När jag hade fått körkort fick jag en bil av pappa. En Toyota Starlet, 1983 års modell. Den var min egen tills mina fem bröder blev tillräckligt gamla, då fick jag dela den med dem.

Vad var bäst med egen bil?

– Det var att kunna rå sig själv. Att kunna åka någonstans utan att be om skjuts. Så när jag väl hade körkort och bil var det jag som ställde upp och körde i alla lägen.

Och det sitter i?

– Ja, jag kör bil varje dag. Utom möjligen när jag är utomlands. Fast då hyr jag ofta. Jag gillar att åka bil. Man rår sig, kan se sig om och uppleva saker. Jag åkte faktiskt på bilsemester själv en gång för några år sedan med en Corolla jag hade då.

Vem kör mest i familjen. Du eller nyblivne maken?

– Vi kör mycket båda två. Vi gillar bilar, men med en liten dotter så måste man ha plats också. Så då föll valet på en snabb kombi.

Linda väljer bil åt:

Peter Pettersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar