Juni en svart trafikmånad

MOTOR

Men siffrorna för det första halvåret är de lägsta på nära 60 år

Foto: Antalet mc-olyckor med dödlig utgång ökade drastiskt under juni månad jämfört med samma period i fjol. Här en olycka utanför Vellinge.

Dödssiffrorna för junitrafiken är en dyster läsning.

62 personer dog i trafiken under den första sommarmånaden och av dem var sju tonåringar.

– Fram till midsommar såg det mycket, mycket dystert ut, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall till TT

Medelantalet döda för juni månad har de senaste fem åren legat på 50 personer. Årets junisiffror är alltså 12 över snittet.

Men enligt Vägverket är de höga junisiffrorna inte en del av en uppåtgående trend.

– Det måste vara stora förändringar för att man ska leta efter särskilda orsaker. Det här är normala variationer, även om det är besvärligt att säga det när det handlar om dödsfall i trafiken. Alla dödsfall är ju misslyckanden, säger Janerik Reyier, avdelningschef på Vägverkets huvudkontor till aftonbladet.se.

Tonåringar

– Vi har haft en nedgång vad det gäller dödsfall bland gångtrafikanter och cyklister. Däremot ligger vi högt för mopedister och motorcyklister. Redan i sommar är vi uppe på samma siffror som för hela förra året, säger han.

Många av de döda var tonåringar, sju var bara mellan 15 och 17 år gamla.

Sommarkörning skördar liv

Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall säger till TT att dödsfallen i den så kallade vardagstrafiken sjunker.

– Det är sommartrafiken som skördar flest dödsoffer. På sommaren är det mer fylleri och fest och man vill testa grannens motorcykel och så vidare, säger Tingvall. Den typen av olyckor kommer vi aldrig åt hur mycket pengar vi än lägger på att förbättra säkerheten på vägarna och på våra bilar.

Bästa halvåret sedan 1964

Under årets första sex månader har 214 personer dött i trafiken – man får gå bakåt till 1946 för att hitta färre offer. Medeltalet för de senaste fem åren ligger på 251 döda.

Den nedåtgående trenden, menar Vägverket, är resultatet av projektet Nollvisionen.

– Det handlar om fysiska åtgärder som 2-plus-1-vägar med mittenvajrar och ett bättre beteende på bältessidan efter vår kampanj, säger Janerik Reiyer.

Vägverkets mål är att dödstalen ska vara nere på de nuvarande halvårssiffrorna – men per helår, senast 2007.

Tove Wennergren

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar