Felvända barn åker livsfarligt

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Att åka framåtvänt ökar risken för allvarliga skador vid en olycka

Rätt. Så här ska barn upp till fem åka för att vara allra säkrast.
Rätt. Så här ska barn upp till fem åka för att vara allra säkrast.

Över hälften av landets treåringar åker framåtvänt i bilen. Nu larmar NTF för att detta innebär förenat med livsfara.

– Det är upp till 5 gånger större risk att skadas svårt i en framåtvänd bilbarnstol, säger Monica Green, ordförande NTF.

NTF:s undersökning bygger på observationer vid 345 förskolor fördelade över hela landet och omfattar över 6 000 barn. Rekommendationen är bakåtvänt upp till 4-5 års ålder eller så länge det är möjligt. Ändå åker 51 procent av landets treåringar framåtvänt.

Anledningen till att man vänder barnen till framåtvänt åkande för tidigt är många men det är tydligt att det finns kunskapsbrister hos föräldrar, mor- och farföräldrar och andra som skjutsar barnen. Att barn växer ur sitt bilbarnskydd är naturligt och det är inte alltid lätt att få plats med ett förhållandvis stort bakåtvänt bilbarnskydd i en mindre bil men många föräldrar vet inte om att framåtvänt åkande medför en förhöjd risk för skador på barnets rygg och nacke, skriver NTF i ett pressmeddelande.

Skallskador

– Jag blir bara ledsen när jag hör om föräldrar som vänder barnen framåt flera år för tidigt, säger Aftonbladets Robert Collin. De gör det nog i all välmening, för de tror att ungarna vill ha det så. Men ungarna gör som föräldrarna säger. Och säger de bakåtvänt så är det bakåtvänt.
– Den dagen familjen krockar är det barnet som för betala.
All forskning visar att skallskadorna kan bli stora om barn under fyra, fem år sitter framåtvända. För att huvudet är så stort i förhållande till kroppen och nackmusklerna. I många riktigt allvarliga olyckor under åren har flera i bilen dött av sina skador, men det bakåtvända barnet har varit helt oskatt.
– Det är som med rökning. Alla vet. Men lungcancern drabbar i första hand rökaren själv. Här är det barnet som drabbas av föräldrarnas slarv med barnstolen.

Lagstiftning

– Egentligen är jag mot allt för detaljerad lagstiftning, men bakåtvänt åtminstone tills barnet fyllt fyra år kanske vore något att fundera på. En sådan lagstiftning har bara vinnare, inga förlorare, säger Robert Collin.

I april i år presenterade NTF statistik som bygger på över 3000 polis- och sjukvårdrapporter de senast tio åren. 

Andelen barn 0-3 år med skador på nacke och rygg är cirka 8 %. För gruppen 4-6 år, där man i större utsträckning färdas framåtvänt, ökar andelen till 20 %.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN