Sex av tio barn lever farligt under bilfärd

MOTOR

Fler än varannan fyraåring sitter felvänd

Foto: Fel och vanlig syn Barn upp till 4 år gamla borde inte sitta vända framåt i sin barnstol i bilen, enligt ny rapport.

Vart tredje barn upp till fyra års ålder sitter ofta framåtvända i bilen, trots att det är säkrast att åka i en bakåtvänd bilbarnstol. Bland tre- och fyraåringarna sitter hela 60 procent ofta framåtvända.

Det är försäkringsbolaget Volvia som låtit undersöka hur föräldrar placerar sina små barn i bilen. När det gäller de allra minsta, 0–2 år, sitter nästan alla bakåtvända. Men av de lite äldre barnen mellan tre och fyra år sitter 60 procent ofta i en framåtvänd bilbarnstol.

– Det är anmärkningsvärt att så många av barnen i åldern tre–fyra år sitter framåtvända. Barn upp till fyra år ska sitta bakåtvända eftersom risken för en allvarlig nackskada vid en olycka minskar med hela 90 procent, säger Josefin Karlsson på Volvia Försäkringar.

Tre av tio vända framåt

Ser man till hela gruppen barn 0–4 år sitter 31 procent av dem vända framåt. Det är en försämring jämfört med en motsvarande undersökning i fjol, då ett av fyra barn i samma åldersgrupp brukade placeras framåtvänd.

Dessutom uppger 30 procent av föräldrarna att de någon eller några gånger kör bil med sina barn utan bilbarnstol, kudde eller bilbälte.

Enligt Josefin Karlsson är det vanligt att föräldrar börjar sätta barnen framåtvända i tre–fyraårsåldern när de växt ur den första barnstolen. En del föräldrar vänder också barnen för tidigt i brist på information om hur barn sitter säkrast i bilen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar