Gore: ”Ett misstag att stötta etanolen”

Av: Johanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Forne vicepresidenten ångrar miljöpolitiken

Al Gore erkänner att det var ett misstag att stötta första generationens etanolbränsle.
Foto: AP
Al Gore erkänner att det var ett misstag att stötta första generationens etanolbränsle.

Under sin tid som vicepresident i USA var Al Gore med om att skapa subventioner för miljöbränslet etanol. Men nu ångrar Gore politiken och erkänner att åtgärden handlade mer om röstfiske än att rädda miljön.

Den forne amerikanske politikern Al Gore har ändrat sin inställning till etanol.

Under sin period som vicepresident var Al Gore med om att besluta om subventioner för spannmålsbaserad etanol. Enligt webbplatsen autobloggreen så handlade åtgärden mest om röstfiske.

Tänkte för mycket på bönderna

– Det var ingen bra politik att ha massiva subventioner för första generationens etanol. Ett skäl till att jag gjorde det misstaget var att jag tänkte för mycket på bönderna i min hemstat Tennessee och på bönderna i Iowa eftersom jag ställde upp i presidentvalet, säger Gore enligt autobloggreen.

Tillverkningen av första generationens etanol har kritiserats hårt eftersom processen kräver mycket vatten och inte ger så mycket energi tillbaka. Industrin bakom biobränslet hamnade också i skottgluggen, få tyckte att tillverkningen av spannmålsbaserat biobränsle var rimlig eftersom den fick matpriserna att stiga.

Men trots att Al Gore erkänner att det var ett misstag att stötta etanoltillverkningen, har han ändå inte släppt taget om biobränslet. Gore säger sig fortfarande vara positiv till den andra generationens etanol som tillverkas av jordbruksavfall, ogräs och en sorts hirs.

Sedan Al Gore förlorade kampen om presidentposten i USA mot George W Bush år 2000, har Gore gjort sig ett namn som opinionsskapare. Han har bland annat tilldelats Nobels Fredspris 2007 för sitt miljöengagemang och gjorde den uppmärksammade dokumentärfilmen En obehaglig sanning som handlar om klimatförändring.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL