Volkswagen toppar i fortsatt rekord-rally

VW Golf är Sveriges mest sålda bil

Svenskar köper bil som aldrig förr – men man köper inte svenskt som förr.
För tredje månaden i rad toppar Volkswagen försäljningsstatistiken, men Volvo ser ljust på framtiden.

– Våra orderböcker är välfyllda så resten av hösten ser mycket positiv ut för oss, säger Jessica Span, Volvos försäljningschef.

Sugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på FacebookHar du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla här

”Vi kan inte tänka oss att vi inte är marknadsledande på vår hemmamarknad”. Det sa Volvos vd Håkan Samuelsson när V90 presenterades. Detta som ett direkt svar på om Volvo fortsatt kommer att vara Sveriges mest köpta bil. Men uttalandet till trots – i generationsskiftet från Svensson-favoriten V70 till nya S/V90 har märket halkat i försäljningsstatistiken och i augusti saknades det en Volvo i topp-trion. En historiskt dålig ”prestation” i en tid då bilmarknaden i övrigt går mot rekordnivåer.

– Högtrycket på fordonsmarknaden fortsatte i september. Registreringarna av nya personbilar ökade med nio procent, vilket är den trettiotredje månaden i rad med ökade registreringar. Årets september är den näst bästa septembermånaden någonsin för personbilar, slaget bara av september 1974 då det var köprusch inför en momshöjning, säger Bertil Moldén, vd för branschorganisationen Bil Sweden.

XC60 drar upp Volvo

Nu har branschen redovisat septembersiffrorna och även om det tappas marknadsandelar så ser det inte lika mörkt ut för Göteborgs stolthet. Istället för V70 och de nya 90-bilarna, där produktionen inte fått upp ångan än, är det gamla XC60 som kliver in som Volvos toppspelare.

– Det är väldigt glädjande att se att våra 60-bilar tar för sig ordentligt. Volvo XC60 har blivit en riktig storsäljare för oss, säger Jessica Span.

Låga räntor och privatleasing driver på

Vidare avslöjar statistiken att vägen mot nytt rekord verkar vara spikrak. När nio månader har avverkats så ligger försäljningen 9,14 procent över fjolårets rekordsiffror.

– Den svenska bilmarknaden kommer enligt våra prognoser att nå nytt rekord i år både för personbilar och lätta lastbilar. Septemberregistreringarna tyder på att 2016 blir ett rekordår. Det stora nybilsintresset beror på en stark ekonomisk tillväxt, extremt låga räntor, stabil arbetsmarknad och ökat intresse för privatleasing. För lastbilarnas del spelar också ökat transportbehov genom ökat bostadsbyggande och infrastrukturinvesteringar en stor roll, säger Bertil Moldén

GTE toppar supermiljöbilssegmentet

Något som verkligen slår rekord är försäljningen av laddhybrider och elbilar. I september var ökningen smått otroliga 154 procent och hittills under 2016 har det sålts nästa dubbelt så många så kallade supermiljöbilar jämfört med helåret i fjol. Även här är det VW som tar täten och laddhybriden Passat GTE har sålt nära dubbelt så bra som tvåan Mitsubishi Outlander.

– Fantastiskt roligt att Passat GTE är så populär och att ägarna till största del kör på el, vilket vår färska undersökning visar. Volkswagens framtid är elektrisk vilket vi inte minst nu visar på bilsalongen i Paris med konceptet I.D., säger Sten Forsberg, vd frö Volkswagen Sverige i ett pressmeddelande.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE