Männen måste skärpa sig - vägen är ingen lekstuga

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Hur är deras hjärnor programmerade?

Det som vi män tycker är manligt är ofta ganska patetiskt. Både tragiskt och farligt.

Bara en man skulle komma på tanken att starta krig, eller att utveckla nya vapensystem. Eller om vi ska vara lite mer vardagsnära, det är män som samlas i gäng och startar slagsmål, det är män som är huliganer på fotbollsmatcherna, det är män som slår sina kvinnor.

Och det är män som tycker att lördagsfylla är ett normaltillstånd.

Robert Collin

Det är också män som måste hävda sig i trafiken och köra långt över sin förmåga, bara det finns någon som tittar på. Och här har tyvärr kvinnorna en svår roll. Det är de som ska bli imponerade, och det är ofta de som applåderar.

Det är självklart bara män som kommer på den stolliga idén att extrautrusta sin nya bil med keramiska bromsar för kanske 100 000 kronor(!) för att bromssträckan blir ett par meter kortare. Ja, inte efter första eller andra inbromsningen, men efter den tionde, på Nürburgring.

Märkligt nog verkar det också vara höjden av manlighet att vägra vinterdäck.

Keramiska bromsar, ja. Men däck med bra grepp på vinterväg, nej!

Jag undrar, hur går det till? De här manliga männen, hur får de ihop det? Hur är deras hjärnor programmerade?

Jag skrev en krönika för ett par veckor sedan och uppmanade alla att sätta på vinterdäcken så fort som möjligt, att inte vänta tills det blev för sent.

Och som ett brev på posten fylldes mejl­lådan med synpunkter på min kärringaktiga inställning till bilkörning.

Jo, just det, alla kom från män.

Breven fortsatte att komma trots den ena halkolyckan ruggigare än den andra.

En dödad 13-årig pojke i Malå i Västerbotten var väl knappast en olycka, snarare konsekvensen av ett sällsynt dåligt omdöme av den unge, manlige, bilföraren.

Men frontalkrocken i Strängnäs ett par dagar senare tycks ha varit en alldeles vanlig olycka, orsakad av kombinationen sommardäck, blixthalka, dålig framförhållning och bristande riskanalys.

Varför är det så manligt att drömma om kolfiberbromsar, samtidigt som man säger nej till vinterdäck?

Vi kan nog inte få slut på krig, misshandel och lördagsfylla. Men attityderna i trafiken borde inte vara omöjliga att komma till rätta med.

De flesta kvinnor vet redan att vägen inte är en lekplats. Så dem behöver vi inte jobba med. Det är männen som är problemet. Det är omogna män med fel uppfattning om manlighet som ställer till det i trafiken.

Unga pojkar och medelålders män. Lika barnsliga. Lika omdömeslösa.

I våras körde en Volvo-raggare i Norrtälje ihjäl en äldre kvinna på motsatta trottoaren mitt inne i centrum. Den unge föraren hade kopplat bort bakbromsarna på sin bakhjulsdrivna Volvo och roade sig med att köra på sladd genom stan. Dag efter dag, sladd efter sladd. Tills det gick överstyr, som det ju alltid gör till slut, och han först körde ner ett rödljus och sen upp på trottoaren på andra sidan där en man hann rädda sig in i en portgång och undgick döden med en hårsmån. Annars hade det blivit två döda.

”Straffet” för Volvo-raggaren blev någon veckas lövkrattning på kyrkogården. Och hans kompisar pratar om en ”olycka”. Men det var ingen olycka. Den enda olyckan i sammanhanget är att det är manligt att köra på sladd. Mitt inne i stan. Och att man slipper straff hur illa det än slutar.

Olyckan i Malå för ett par veckor sedan gick till på ungefär samma sätt. De som säger att det var en olycka bidrar till att vi får mer av samma sak.

För att komma till rätta med problemet måste vi ändra attityd. Vi som står bredvid måste ändra attityd, och vi måste se till att de omogna pojkarna gör det.

Däremot ska vi inte höja körkortsgränsen, som en del forskare föreslår för att vinna snabba poäng efter dödsolyckan i Malå. 18 år är en bra ålder, och 16-årsgränsen för övningskörning är också rätt väg. Det är attityderna vi måste ändra på.

Jämför gärna med jakten. Är fler unga ­pojkar inblandade i jaktolyckor? Går unga pojkar omkring och skränar med osäkrade jaktgevär? Och skjuter vilt omkring sig?

Nej. Och varför inte? För att den attityden aldrig skulle accepteras. Inte i något enda jaktlag i Sverige. Så ska vi ha det i trafiken också. Det måste vara lika manligt att uppföra sig i trafiken som i jaktskogen, även för unga män.

För vägen är ingen lekstuga. Och sommardäck är ingen bra idé när vintern närmar sig. Och ja, man klarar sig faktiskt utan keramiska bromsar. Även om det inte känns lika manligt ...

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL