Robotbilar ritade penis – på Mars

avOlof Adlercreutz

Foto: Nasa

Rymdorganisationen Nasas robot Opportunity letar just nu efter liv på Mars – men mitt i sökandet var det något annat som forskarna upptäckte på bilderna robotarna skickade över. En jättestor penis.

Upptäcktsfärden på den röda planeten har pågått i drygt tio år, och frågan är nu om roboten inte hunnit bli uttråkad av att åka runt och dokumentera Mars. Den ganska komiska upptäckten av hjulspåren på Nasas hemsida gjordes av forumanvändare på Reddit, skriver Daily Mail.

Ingenjörer kan vara bakom

Även om robotarna har kapacitet att själva ta sig runt på planeten så har ingenjörer på jorden möjlighet att beordra dem till nya platser. Det har nu framkommit teorier kring om det är rymdingenjörer på Nasa som ligger bakom ”felkörningen”. En annan möjlighet är att robotarna gör snäva svängar medan den sonderar terrängen, något som också skulle kunna förklara mönstret.

En körde fast

Från början var det två robotar som körde runt på planeten, men 2009 gjorde den ena roboten, Spirit, en uppmärksammad felmanöver och har sedan 2010 inte skickat någon data till jorden. Det är å andra sidan något som robotkompisen Opportunity gjort. Det är dock inte klart vilken av robotarna som skickade över bilden, eller när.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar