Lever halva livet i sin moderna husbil

”Det är nästan som en ny religiös rörelse”

Inga-Lena och Janne Johnsson är inne på sin tredje husbil och sitt tionde år.
Helsålda på livet med husbil.
Så när hösten blåser in rullar ekipaget ut – söderut.

Intresset för husbilar ökar kontinuerligt. Fler provar på, fler hyr en vecka och fler köper egen. Inte minst många äldre faller till föga.

Pensionerat intresse

– Nästan som en ny religiös rörelse som uppstått under senare år. Vi har blivit väldigt, väldigt många – på gott och ont. Kan vara svårt att få plats under högsäsong, säger Janne Johnsson med glimten i ögat.

Det var när pensionen närmade sig för ett tiotal år sedan som intresset för husbilar väcktes.

– Spelade varken golf eller bridge och behövde någon annan form av sysselsättning, berättar Janne Johnsson, 70 år.

– Men vi trodde knappast att husbil var någonting för oss då, fyller Inga-Lena, 63, på med.

Tio år med husbil

Men en lördag förmiddag, 2008, köpte de ändå en egen husbil av märket Hymer. Intresset accelererade raskt från noll till hundra. Började med en repa till Tyskland. Sedan dess har det blivit minst en rejäl utlandssväng varje år.

Och snart rullar de ut i Europa igen. Lär bli ett halvår den här gången också. Färden, i den vita Morelon (se faktaruta) går till Playa de Mazarrón i spanska Murcia-regionen – genom Europa under ett par, tre veckor.

Svårt få plats

Parkerar sedan på den femstjärniga campingplatsen Bolnuevo, en liten by utanför Puerto de Mazarrón i södra Spanien. Sjätte vintern som knutpunkt.

– Ett återkommande mål med omkring 500 platser för husbilar, varav ett 80-tal är svenskar. Här är fullbokat från september till mars-april och här kommer du bara in om du har varit här tidigare, berättar paret Johnsson vid sidan om husbilen som är fullt utrustad med solpaneler på taket.

– Tillverkar vår egen el. Har också värmeisolerade vatten- och avloppstankar om vi vill ta en sväng upp i Alperna eller behöver klara oss en vecka på egen hand, förklarar Janne Johnsson.

Ständigt nya upplevelser

Omkring ett halvår räknar paret Johnsson med att vara borta. Efter tillvaron i Mazarrón lockar bland annat områden i närheten av Gibraltar i januari och vägen hem genom Europa på vårkanten får ta en dryg månad.

Vad är tjusningen?

– Ett enkelt o bra liv. Är det taskiga grannar eller taskigt väder så flyttar man, konstaterar paret och tillägger:

– Vi har förmånen att ha sommarstuga på västkusten kan sedan åka söderöver med husbilen när det är off season i Europa. Det innebär många tomma parkeringar och tomma stränder alldeles invid havet. Eller den lilla ställplatsen i fiskebyn. Ständigt nya upplevelser.

Favoritplatser?

– Finns många. Ta en tur i Moseldalen. Eller Alsace-området i Frankrike med flera riktigt fina ställen. Normandiekusten med museer kan vara intressant, säger Janne Johnsson.

Också ute och cyklar

Använder ni aldrig husbilen i Sverige?

– Jo. I somras åkte vi bland annat med barnbarn till Stockholm. Parkerade på Långholmen och upplevde stan, säger Inga-Lena som också sneglar på en tur mot Nordkap.

Men nu är det europeisk utflykt som stundar. För att vara så rörliga och flexibla som möjligt har packningen tidigare ofta innehållit två vanliga cyklar och en motorcykel.

– Den här gången blir det två elcyklar som kan klara sex mil eller så hyr vi en billig bil på plats för någon utflykt, säger Janne Johnsson.

Tips till nybörjaren?

– Testa. Hyr en husbil en vecka. Tänk efter vad du vill att bilen ska innehålla och ha för bekvämligheter. Hyrbilarna är tyvärr gaska ofta enkla och strippade. Åk ner till Tyskland och hyr en bil där. Och kontrollera lastvikten så du inte drabbas av övervikt, säger Janne Johnsson och understryker att en husbil har många användningsområden:

– Att besöka vänner och bekanta blir så mycket enklare när man inte behöver fundera på sängplatser eller hotell. Och dessutom får rå om sig själv.

Nu kör vi!

Publisert:

LÄS VIDARE