Volvo PV återkallar 8 500 miljöbilar

MOTOR

V70 och S80 Flexifuel kan plötsligt få motorstopp

Volvo V70 Flexifuel och Volvo S80 Flexifuel är modellerna som återkallas.

Volvo Personvagnar återkallar 8 500 miljöbilar efter att ett konstruktionsfel på bränslepumpen upptäckts.

Felet gör att bilen helt plötsligt kan få motorstopp.

Hittills har drygt 400 bilar drabbats.

Än har felet inte orsakat någon olycka.

– Men det kunde ha gått illa. Vi är helt tagna på sängen av problematiken och vill undanröja all osäkerhet. Därför erbjuder vi alla att lämna in bilarna för reparation, säger Bo Larsen, presschef för Volvos försäljningsbolag i Sverige, Volvo Personbilar, till TT.

Problemet gäller Volvo V 70 2,0 flexifuel och Volvo S 80 2,0 flexifuel som är byggda från slutet av november 2007 till halva september 2008. De flesta, 7 500 bilar, finns i Sverige.

Sommarvärmen har fått haverierna att eskalera. Hittills har bränslepumpen gått sönder på drygt 400 bilar. Dock utan någon olycka enligt Volvo.

– Men det kunde ha gått illa. Det allvarliga är att motorn kan stanna helt oförutsägbart under körning, säger Bo Larsen.

Bränslepumpen havererar

Bränslepumpen kommer från en tysk underleverantör. Felet består i att en backventil och en tryckregulator i bränslepumpen kan lossna, framför allt vid varmt väder.

– Plasten och metallen utvidgar sig inte på samma sätt. Det sker när bränslet blir varmt. Vi har inga rapporter om fel när det har varit kallt ute, säger Bo Larsen.

Reparationen på verkstad tar ett par timmar. Volvo står för alla kostnader. Vad de beräknas uppgå till vill inte Bo Larsen berätta.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar