Volvos framtidshopp – liten och snål trepip

avErik Gustafsson

1 av 5

En svenskutvecklad motor för de snålaste modellerna. 

Snart får Volvo helt nya trecylindriga motorer – med 180 hästkrafter.  

– En mycket lyhörd, kompakt och kraftfull 3-cylindrig motor av premiumkvalitet, menar Volvo.

Volvo ska inom de närmaste åren ersätta hela det nuvarande modellprogrammet. Först ut är nya XC90 och strax därpå kommer den viktiga V90-kombin. Men för succé krävs mer än världsledande säkerhet och 450 hästkrafter – nu bekräftar nämligen tillverkaren att framtidens Volvobilar kommer ha turboladdade trecylindriga motorer under huvarna.

Svenskutvecklad

Utvecklingen av motorn sker i Sverige och den kommer att byggas i Skövde bredvid de nuvarande fyrcylindriga VEA-motorerna som introducerades för drygt ett år sedan. Prototyptester är redan igång och motorn kommer vara redo för serietillverkning inom ett par år.

De nya motorerna kommer i första hand ta plats i nästa generation 60-serie (S60/V60/XC60) och 40-serien som även innefattar den nya kompaktsuven XC40. Och Volvo utlovar en både lätt och kompakt motor med klassledande teknik.

– Vi har lärt oss mycket från utvecklingsarbetet bakom våra 4-cylindriga Drive-E-motorer, och omsatt kunskaperna till en mycket lyhörd, kompakt och kraftfull 3-cylindrig motor av premiumkvalitet.

Trecylindrig hybrid

Volvo menar att den bensindrivna motorn levererar upp till 180 hästkrafter, men de säger också att den är utformad för att stödja flera olika tillämpningar. Det tolkar vi som att vi i framtiden kommer få se trecylindriga hybridbilar med liknande teknik som i nya XC90 T8 Twin Engine.

– Det fina med den nya 3-cylindriga motorn som vi utvecklar är att den kan byggas på samma produktionslinjer som vår 4-cylindriga motor. Detta ger en flexibel produktionspotential som kan anpassas för våra affärsbehov efterhand som vi växer. Det är ett viktigt steg framåt för Volvo Cars. Sett till effekt och verkningsgrad kommer Volvos ingenjörskonst att uttryckas tydligt i den nya 3-cylindriga Drive-E-motorn, Dr. Peter Mertens, Senior Vice President Research & Development inom Volvo Car Group.

ARTIKELN HANDLAR OM

Volvo Cars