BMW:s nya bil: En hyllning till ikonen

En modern tolkning av 60-talsklassikern 2002.

På lyxbilsfesten Concorso d’Eleganza Villa d’Este visade BMW upp en spännande modell.

– För exakt 50 år så sparkade 02-linjen igång en framgångsera för BMW, säger Adrian van Hooydonk, designchef för BMW.

Har du nyhetstips? Tipsa Aftonbladet Bil genom att mejla härSugen på mer nyheter? Följ Aftonbladet Bil på Facebook

Att biltillverkare med bra stamtavla gärna framhåller historiska modeller är inget nytt. I helgen var det den årliga veteran- och lyxbilsfesten Concorso d’Eleganza Villa d’Este och där passade BMW på att påminna oss om en väldigt framgångsrik modell.

Detta med hjälp av ett hyllningskoncept.

60-talet på nytt sätt

Bilen i fråga går rätt och slätt under namnet 2002 Hommage Concept och hyllar BMW 2002 från 1966 i allmänhet – men 2002 Turbo i synnerhet. Detta eftersom det var tillverkarens första turboladdade bil.

Konceptet är baserat på nya prestandabilen M2, men har ett helt annat utseende. Bland annat så har bilen större spoilers fram och bak samt lite nya luftintag för att få rejält marktryck.

– 2002:an var toppmodellen och var de första serieproducerade bilen i Europa som hade turboteknik. Det visade att coupén var en genuin sportbil. Samtidigt så var 2002 Turbo en teknologisk spjutspets vid motorutvecklingen för BMW. 2002 Hommage är vårt sätt att hylla alla dessa framgångar, säger Adrian Van Hooydonk, designchef för BMW.

Ingen produktion

Men det finns även en del kosmetiska detaljer som sammanlänkar det moderna konceptet med originalbilen. 2002 Hommage har en horisontell kolfiberlinje som separerar över och underdel på bilen. Detta reflekterar den krom-linje som fanns på 60-talsmodellen. Vidare så har man använt matt lack på ovansidan och högglansig på nederdelen.

Vidare så är bilen försedd med 20-tumsfälgar samt guldfärgade bromsok.

När det gäller tekniska detaljer så har BMW inte avslöjat något, troligtvis eftersom bilen som sådan bara är en hyllning och en designstudie – inget som förevisar en ny produktionsmodell.

 Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips hit.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN