Falling down i mellandagarna

MOTOR

Kommer du ihåg filmen ”Falling down” där den laglydige Michael Douglas i en bilkö förvandlades till den fullständigt bindtokige D-Fens?

Jag var där härom dagen. Ja, inte i Los Angeles som D-Fens, utan på gränsen till att bli laglös. Det händer något med oss svenskar när vi sätter oss bakom ratten. Plötsligt försvinner den där försiktiga attityden som folk i andra länder menar definierar oss nordbor. När vi sitter fast i köer – eller ännu hellre på kaotiska parkeringsplatser utanför ett köpcentrum – kommer urtidsmänniskan i oss fram. Det var så det var för mig.

Jag försökte i mellandagarna ta mig ut från en parkering i Barkaby, ni vet där den stora möbelaffären finns, när blixten slog ned. Det var rätt mycket störst-först-mentalitet som rådde, och jag tog inte för mig. Men så blev det en lucka, de passerande blev stående och jag smög ut bilen. Det skulle jag förstås inte ha gjort. I en bil en bit bort ansåg en man att jag snodde en bit av hans värld. Jag å min sida tyckte nog att biten redan tillhörde mig. Vem som har rätt vet jag inte, men vi utbytte en rad ovänligheter i skydd av var sin kupé och blängde tufft på varandra.

Inget mer med det. Adrenalinet pumpade lite och han fick säkert komma in i affären och jag kom därifrån. Men några sekunder senare fick jag skämmas. Min fru i passagerarsätet kunde nämligen inte hålla tillbaka skrattet längre än så. Och då satt man där som urtidsmänniskan Bladh och insåg hur långt ifrån den inbillade bilden av lärd och kultiverad man jag faktiskt är.

En hel del av bilbyggarna som just nu ställer ut sina alster i Detroit har säkert haft grottmän i tankarna när de skapat. Det brukar ju vara en hel del muskelbilar där. Robert Collin lovar en fullödig rapport i nästa nummer (kommer den 23 januari), men redan nu smygtittar vi på några godbitar.

Och när nu istiden kanske till slut är här, med vinter och skidsemester, passar vi på att tipsa om vinterns bästa begagnatklipp. Totalt har vi plockat fram tolv bilar i fyra prisklasser. Vilket blir ditt drömköp i vinter?

Jonas Bladh, tf redaktör

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar