Nya Peugeoten har 875 hästar

MOTOR

Gör 0-100 på otroliga 1,8 sekunder

1 av 18

Peugeot planerar en comeback till den legendariska backtävlingen Pikes Peak. Med sig har man en rejält ombyggd version av sin lilla småbil Peugeot 208 – som blivit ett monster med 875 hästkrafter.

Bakom ratten kommer ingen mindre än den niofaldige rallyvärldsmästaren Sebastién Loeb att svänga uppför de branta backarna i Pikes Peak i Colorado, USA. Fransmannen ställer tillsammans med Peugeot upp i den galnaste kategorin Unlimited vilket, som namnet antyder, innebär att bara fysik och fantasi sätter gränser för ekipaget.

För Peugeots del betyder det att det inte kommer att innebära några problem att ställa upp med sin extrema 208 T16 Pikes Peak. Tack vare de fria tyglarna man fått från tävlingsledningen kommer bilen kunna ta sig an backen med en dubbelturbomatad V6-motor på 875 hästkrafter.

En hästkraft per kilo

Det som gör bygget extremt är att man lyckats få ner vikten till 875 kilo, det vill säga en hästkraft per kilo. Den kombinationen möjliggör en acceleration från 0-100 på låga 1,8 sekunder och 0-200 på 4,8 sekunder – alltså ungefär lika snabbt som det tar för en Porsche 911 att ta sig från stillastående till 100 km/h. Toppfarten är 240 km/h, men fortare än så behöver bilen inte gå för att sätta en bra tid upp för backen.

Designteamet hos Peugeot fick ungefärliga mått att utgå från och samarbetade sedan med aerodynamiklaget – och det galna kolfiberklädda resultatet kan man se i bildspelet ovan. Den allt annat än modest tilltagna vingen hämtade man rakt av från Peugeots Le Mans-racer 908.

Inte första gången

Peugeot skrev historia när man åren 1988-89 besegrade den över 1 500 meter höga backen med en Peugeot 405, även den kraftigt ombyggd. Vid ratten satt finländske rallyföraren Ari Vatanen. Allting filmades och filmen blev ett stycke prisbelönat motorsporthistoria, som du kan se i klippet nedan.

1988 var dock backen bara delvis asfalterad med ett grusparti stora delar av vägen. Till årets upplaga har hela vägen asfalterats – vilket lär medföra nya rekord. Om Peugeot klarar av att besegra de andra utmanarna får vi se den 30 juni i år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar