Publicerad:
Uppdaterad:

Statistik: Var femte bil har farliga felet

Av: Daniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu uppmanar verkstadsportalen att polisen gör extra bromskontroller

Siffror från verkstadsportalen Autobutler visar att var femte bill som lämnas in på service har felaktiga bromsar. Nu uppmanar de polisen att göra extra bromskontroller i samband med trafikkontrollerna.
Foto: MINIMEDIA/POLISEN
Siffror från verkstadsportalen Autobutler visar att var femte bill som lämnas in på service har felaktiga bromsar. Nu uppmanar de polisen att göra extra bromskontroller i samband med trafikkontrollerna.

Var femte bil som lämnas in på service har felaktiga bromsar.

Vanligaste felet: bromsvätskan blandas med vatten, enligt statistik från verkstadsportalen Autobutler.

– Bilägare är alldeles för slappa med att regelbundet kontrollera bilens teknik, säger företagets analyschef Jan Sturm.

Att ha bra bromsar är en självklarhet för att hålla en hög säkerhet i trafiken.

Trots det är det många bilister som inte har koll på hur bra deras bromsar fungerar i verkligheten. Det visar statistik som Nordens största verkstadsportal Autobutler tagit fram.

De har tagit fram statistik över alla genomförda serviceuppdrag på autobutler.se under 2015 i Sverige. Av dessa 12 242 serviceuppdrag hade 2 827 bilar något typ av fel på bromsarna. Det innebär 23 procent eller att var femte bil har fel på bromsarna.

”Skrämmande på vintern”

– Många förare blundar ofta för halvslitna bromsar och tänker inte mycket på det när de är ute och kör. Men detta är skrämmande på vintern, en årstid som kräver att bilens säkerhetssystem är på topp och kan reagera snabbt och korrekt, säger Autobutlers analyschef Jan Sturm, som har sett exempel på bromsar i så dåligt skick att motorbromsning krävs för att få stopp på bilen.

– Bromsarna är det bästa sättet att hålla förare och passagerare säkra på vägen och måste därför uppmärksammas – men när våra mekaniker diskuterar ämnet med bilägare så är de flesta inte medvetna om hur allvarliga bromsproblem kan vara, fortsätter han.

”Alldeles för slappa”

Det vanligaste felet är att bromsvätska med tiden blandas med vatten vilket drar ner på bromsarnas effektivitet, speciellt under nödbromsning.

– Bilägare är alldeles för slappa med att regelbundet kontrollera bilens teknik. Det värsta med bromsproblem är ju de allvarliga konsekvenserna, en felaktig nödbromsning kan ge dödliga resultat, förklarar Jan Sturm.

Nu uppmanar verkstadsportalen att polisen gör extra bromskontroller när de utför trafikkontroller, för att på så vis få bort farliga bilar från vägarna. Denna kontroll kan enkelt göras med en handburen mätarutrustning som ger omedelbar status på vattenhalten i bromsvätskan.

– Utrustningen kostar 200 till 300 kronor och man får svar efter 20 sekunder, säger Jan Sturm.

Jan Sturm säger till Aftonbladet Bil, att det är sällsynt att verkstäderna ser bromsfelen på bilar som är ett till fyra år gamla, utan det gäller främst bilar som är äldre.

Har du nyhetstips till Aftonbladet Bil? Mejla ditt tips här.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM MIN BIL