Sista Veyron får massor av muskler

MOTOR

Rykte: 1200 hästar under huven

Foto: Foto: Bugatti

Bugattis superbil Veyron närmar sig slutet av sin produktion och snart ska företaget presentera en arvtagare till bilen. Men nu kommer rykten om att VW (som äger Bugatti) planerar en sista ultimat version av världens snabbaste serietillverkade bil.

Foto: 1000 blir 1200 Många hästar i Bugatti-stallet...

När slutet av produktionen började dra sig närmare skapade Bugatti flertalet specialmodeller av bilen med olika unika färger. Det rykte som kommer nu är att den ultimata bilen inte blir en i raden av dessa – istället viskas det om en rejäl uppgradering under huven.

Ryktet kommer från Österrike – där Ferdinand Piëch, Volkswagens ordförande, höll ett föredrag vid Wiens tekniska universitet. Där ”råkade” han säga att en ultimat ”super-Veyron” är på väg. Professor Piëchs uttalande har nu satt igång spekulationerna kring teknik, effekt och hur mycket kraft det går att hämta ur det kraftverk som sitter i Bugattin.

I grundutförande ger Veyrons 16,4 liters W-16 dubbelturbo 1 000 hästar. Frågan är hur mycket mer som går att pressa ur denna och hur mycket som är säkert – flertalet rykten pekar mot talet 1 200 hästkrafter. Om det är sant och hur mycket dessa extra-hästar kan påverka topphastigheten (som redan i dag ligger på över 400 km/h) återstår att se.

Med tanke på att en ny modell är i antågande (kanske konceptet 16C Galibier) vore det inte helt fel med att låta gamle Veyron få ett sista extranummer innan den förpassas till modellhistorien.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar